четвер, 28 лютого 2008 19:14

Старший лейтенант Дмитро Ващенко розносить візитки по квартирах

Автор: фото: Олена ЛУЦЕНКО
  Дільничний Дмитро Ващенко з Полтави вручає візитку з пам’яткою ”Як не стати об’єктом злочинних зазіхань” перукарці Оксані Бабурі
Дільничний Дмитро Ващенко з Полтави вручає візитку з пам’яткою ”Як не стати об’єктом злочинних зазіхань” перукарці Оксані Бабурі

До 5 травня дільничні інспектори Полтавщини мають обійти всі помешкання й установи на закріпленій за ними території. Операцію назвали "Візит".

О 9.45 в середу дільничний старший лейтенант 24-річний Дмитро Ващенко заповнює від руки бланки візитних карток. Кожну прикріплює до пам"ятки "Як не стати об"єктом злочинних зазіхань" із порадами для дорослих та дітей. Має їх роздати під час обходу.

Ващенко обслуговує багатоквартирні будинки на вул. Головка, Чураївни, просп. Вавілова та Богдана Хмельницького. За місяць відвідав 100 помешкань із восьми тисяч на його дільниці.

— До 5 травня всі не обійду, це фізично неможливо. Але я й так їх постійно відвідую, — запевняє чоловік. — На цьому не зациклююся, бо маю ще багато обов"язків.

Каже, що є квартири, які доводиться відвідувати щодня.

— На вулиці Головка, 6 із батьком живе 18-річний хлопець. У квартирі немає ані світла, ані води. Чоловік п"є. Торік влаштували його в ЖЕД N8 прибиральником. Через кілька місяців він почав красти металеві баки для сміття. Його вигнали.

Цього року виявили нелегалів.

— По вулиці Миру, 188 на зйомній квартирі жили жителі Туніса — дві жінки і два чоловіки. Усі студенти медичної академії, зареєстровані в гуртожитку на вулиці Луценка. Склали на них протоколи й відправили до суду.

На дільниці Ващенка близько 10 злочинних кубел.

— Це місця збору непрацюючих, алкоголіків. Вони крадуть і збирають металобрухт. Усі на обліку. Щотижня їх перевіряємо. Часто там бійки, сусіди на них скаржаться. Нещодавно на одному з них знайшли дві крадені шкіряні куртки і повернули власнику секонд-хенду на Леваді.

Побільшало суперечок через житло.

— Дуже поширене квартирне питання. Одне подружжя три роки не може розділити трикімнатну квартиру, — говорить Дмитро Олександрович. — Часто дзвонять жінки і скаржаться на насильство.


Із під"їзду по вул. Головка, 6 виходить чоловік у брудному одязі. Під правим оком має синець.

— Це наш Анатолій Дмитрович Бублик. Працюєте зараз? — звертається Ващенко.

Перед жінкою на коліна ставав

— Та подрабатую в охрані гаражів, — переминається з ноги на ногу Анатолій Бублик, 59 років. — Із ЖЕКу пішов. Хто там робитиме за 300 гривень?

— Чого на вас дружина скаржиться?

— Я чотири дні ось був в отдєлєнії. Все вже уладилося. Перед жінкою на коліна ставав. Більше на повториться, а як і повториться — куди діватися... Скажу вам як перед Богом. Ми перед 23 лютого женилися.

— Так, то ви дружину привітали? — перепитує Ващенко.

— Ви не поймете. Я її не бив. Мене внук влупив, а ще в отдєлєнії... Ось бік весь, два ребра. Я щас не рентабельний. Ломачка хороша резинова, — Бублик потирає лівий бік.

Бубликові візитки дільничний не дав.

— Із такими й так часто спілкуюся, — пояснює він.

На дивані першого поверху будинку сидить чергова Валентина Лєгошко, 63 роки. Відкладає вбік плетіння шкарпеток.

— Дільничного знаємо давно. У нас раніше часто пиячили. А тепер краще стало, — каже жінка. — Із квартири N11 вигнали наркоманів.

80-річна Галина Пономарьова двері відчиняє не одразу. Як чує, що прийшла міліція, впускає.

— Ось вам візитка. Дзвоніть, якщо будуть якісь питання до нас, — пояснює Ващенко.

— Мені підписатися? Ні? Добре, буду читать. А дебоширів і п"яниць у нас немає, — перелякано відповідає жінка.

Біля перукарні "Оксана" по вул. Головка, 4 підмітає недопалки перукар Оксана Бабура, 45 років.

— Дільничного нашого знаю, бо сусіди в нас веселі. У десятому під"їзді наркомани живуть, то чудять нам, — хитає головою жінка.

Дмитро Ващенко родом із Полтави. Дільничним працює четвертий рік. Навчався на стаціонарі Університету внутрішніх справ у Харкові. Неодружений, живе в Полтаві з батьками. Стати міліціонером мріяв з дитинства.

— Хотів боротися за справедливість, — каже чоловік.

Із 25 тис. помешкань Ленінського району 14 дільничних обійшли близько 7 тис. Кожен міліціонер має рапортувати про результати.

Зараз ви читаєте новину «Старший лейтенант Дмитро Ващенко розносить візитки по квартирах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі