понеділок, 26 травня 2008 19:22

Сліпому кобзареві поставили пам"ятника

Автор: фото: Валентина ІЩЕНКО
  Онук кобзаря Федора Кушнерика Семен Баган з Хорола кладе квіти до відкритого в райцентрі Велика Багачка пам’ятника своєму дідові
Онук кобзаря Федора Кушнерика Семен Баган з Хорола кладе квіти до відкритого в райцентрі Велика Багачка пам’ятника своєму дідові

Залізобетонний пам"ятник Федорові Кушнерику (1875–1941) з кобзою встановили на кам"яному постаменті біля школи мистецтв його імені в центрі селища Велика Багачка. Скульптура має 1,5 м заввишки, відкрили її 25 травня на традиційному святі кобзарського мистецтва "Взяв би я бандуру".

Монумент зробив скульптор із Миргорода Юрій Курилін. Майже 30 тис. грн на нього виділили місцеві підприємці та керівники агрофірм.

— Мій дідусь був сліпим. У 7 років у нього заболіло око. Лікарень тоді не було. Бабуся повела хлопчика до священика. А він переплутав посудинки з розчинами. Замість очних крапель в обидва ока налив йому кислоти, — розповідає онука кобзаря 72-річна Ніна Кушнерик.

Федір навпомацки навчився читати. Кобзар із селища Великі Сорочинці на Миргородщині Михайло Кравченко навчив його грати на кобзі. Кушнерик складав вірші, клав їх на музику й виконував на ярмарках.

— У нашій родині всі гарно співають. Мене дідусь навчив грати на бандурі. Ще вмію на балалайці, акордеоні, гітарі. Співаю у хорі ветеранів "Надвечір"я", сам пишу оди та балади, — каже онук Кушнерика 77-річний Семен Баган з Хорола.

До пам"ятника кобзареві поклали квіти керівники району й голова облдержадміністрації Валерій Асадчев, 54 роки. На свято губернатор приїжджав із прийомним сином Євгеном. У містечку майстрів вони придбали глиняну скарбничку-кота, миску для вареників та ляльку-мотанку.

Зараз ви читаєте новину «Сліпому кобзареві поставили пам"ятника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі