понеділок, 03 березня 2008 17:11

Школярі писатимуть диктанти про пташиний грип

  Начальник обласного управління ветеринарної медицини Сергій Аранчій: ”Щеплюватимемо всю птицю в області. Відмовників каратимуть штрафами”
Начальник обласного управління ветеринарної медицини Сергій Аранчій: ”Щеплюватимемо всю птицю в області. Відмовників каратимуть штрафами”

Нещодавно у Кременчуці з"явилися перші зграї перелітних гусей із Туреччини. Із березня до червня триватиме активна міграція птахів і зросте ризик появи пташиного грипу.

— Через область шляхи міграції проходять через Кременчуцький, Глобинський, Семенівський, Котелевський, Зіньківський, Гадяцький, Лохвицький, Чорнухинський райони. Ще є місця відпочинку перелітних птахів, — розповідає начальник управління ветеринарної медицини Полтавщини Сергій Аранчій, 49 років. — Тому постійно проводимо дослідження, що охоплюють усі види птахів у господарствах. Відстрілюємо диких перелітних і тих, що не відлітають. Основний переносник збудника хвороби — водоплавні. Але для лабораторних досліджень відбираємо матеріал і у приватному секторі.

Як інформуєте населення?

— Другий рік Полтавщина працює за американським проектом запобігання пташиного грипу. Отримали багато листівок і календарів із потрібною для населення інформацією. Їх розклеїли в людних місцях.

На місцевому телебаченні показуємо мультфільми та відеоролики, а на радіо крутимо записи про шкоду грипу та поради щодо його запобігання. Ще підготували лист до управління освіти та науки. Просимо провести міні-диктанти з питань високопатогенного грипу птиці для учнів 2–11 класів. У текстах розповідається про цю недугу, її ознаки, даються поради, як не захворіти.

Як уберегти птицю?

— Ми проводимо обов"язкову безплатну вакцинацію домашньої птиці проти хвороби Ньюкасла. Робимо подвірні обходи по всіх районах. Щеплюватимемо всю птицю в області. Відмовників каратимуть штрафами.

Вакцина стимулює імунну систему та підвищує опірність організмів птахів до вірусів. Та основне — це контроль за контактами птахів.

Чому не вакцинуєте від пташиного грипу?

— Вакцин багато видів. Ефективної нема. Мутація збудника настільки висока, що застосування однієї вакцини по всій території України буде недоцільним. Більш ефективною буде вакцина, виготовлена зі штамів збудника на певній території.

Чи є компенсації у випадку захворювання птиці?

— Немає. Гроші можна отримати лише на застраховану дорослу птицю. Можемо дати довідку, від чого вона загинула.

Зараз ви читаєте новину «Школярі писатимуть диктанти про пташиний грип». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі