четвер, 27 листопада 2008 14:31

Щеплення проти грипу зробив лише кожен тисячний полтавець

Щеплення проти грипу зробив лише кожен тисячний полтавець

На кінець січня — середину лютого 2009 року на Полтавщині прогнозують епідемію грипу. Із 1,514 млн населення області щеплення проти хвороби зробили 1,5 тис. осіб, тобто лише кожен тисячний. Із них тільки 143 пройшли вакцинацію із власної ініціативи та власним коштом.

Про цьогорічний грип і вакцинацію розповідає заступник головного лікаря обласної санстанції Наталія Горбенко, 50 років.

Чим небезпечні цьогорічні штами грипу?

— В Україні будуть циркулювати два віруси: групи "А" під назвою "Брізбен" і "В" — "Флорида". Один зі штамів грипу "А" буде вперше в Україні. Імунітету в населення до нього немає, тому більшість на нього захворіє. Можливі важкі форми. Грип, незалежно від того, яким вірусом викликається, однаково небезпечний. Може вплинути на серце, нирки, легені. З ускладнень можуть бути пневмонії, бронхіти, отити і навіть менінгіти.

Як відрізнити грип від ГРВІ?

— Грип — це температура до 40 градусів, велика інтоксикація, головний біль, біль у м"язах, суглобах, сильна слабкість. Перші дні ніяких проявів симптомів ГРВІ — кашлю, нежитю немає. Вони з"являються через кілька днів.

Чи варто робити вакцинацію?

— Вона не обов"язкова. Її слід робити тим, хто має ризик захворіти на грип. Це люди із хронічними захворюваннями, медики, освітяни, працівники торгівлі, громадського харчування, автотранспорту. Ми рекомендуємо робити щеплення дітям, які ходять у школи й садочки. Через не зовсім благополучну ситуацію із високопатогенним пташиним грипом воно потрібне й людям, які тримають птицю.

Людина зі щепленням може захворіти на грип?

— Ніяка вакцинація не дає стовідсоткової гарантії. Практика застосування вакцини показала, що її ефективність досягає 90-95 відсотків. Проте є люди, імунна система яких узагалі не реагує ні на які вакцини. Але якщо щеплена людина захворіє, вона легше це перенесе і не матиме ускладнень.

Яку вакцину краще використовувати?

— Вони всі імпортні й однаково ефективні. Це "Інфексал", "Інфлувак", "Ваксигрип", "Флюарікс". Треба звернутися до дільничного чи сімейного лікаря. Він дасть рекомендації, чи можна людині робити щеплення. Придбавши вакцину, треба обов"язково взяти чек і одразу йти в поліклініку. Вакцина повинна зберігатися в холодильнику. При температурі вище  восьми градусів її не можна тримати.

Що допоможе вберегтися від грипу?

— Сильна імунна система. Над нею треба працювати все життя. Це загартування, повноцінна їжа, вітаміни. Під час епідемії я рекомендую вживати якомога більше вітаміну С. Є різні імуномодулятори. Але їх краще приймати до початку епідсезону й тільки за порадою лікаря. Ефективний прийом у їжу цибулі й часнику. Якщо ввечері з"їсти зубок часнику, загине вірус, який уже підхопили. І головне, якщо ви захворіли, обов"язково зверніться до лікаря.

Зараз ви читаєте новину «Щеплення проти грипу зробив лише кожен тисячний полтавець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі