четвер, 14 квітня 2011 17:42

Селянам радять об'єднуватися

— Більшість селян не мають поняття, що підписують. Договори об'ємні, часом дрібним шрифтом пишуть вигідні умови для орендаря і зменшують переваги селянина. Варто ретельно ознайомитися з тестом і не підписувати договір, якщо ущемляють ваші права, — каже Іван Рева з обласного управління сільського господарства.

Посадовець рекомендує передавати паї в оренду не більше як на п'ять років. Застерігає, великі підприємства намагаються взяти землю на 10–15 років, щоб потім викупити її.

Селяни не можуть без поважних причин достроково розірвати договір оренди паю.

— Розривають по закінченні строку дії договору, у зв'язку зі смертю орендаря чи при неналежному виконанні однією зі сторін договірних умов. Тоді подають позов до суду, — продовжує Іван Іванович. — На жаль, у судах рідко розглядають подібні справи, бо селяни скептично ставляться до судів. Їм простіше написати лист президенту чи прем'єрміністру.

В управлінні радять селянам об'єднуватися в спілки власників земельних паїв, реєструвати їх у сільських радах, обирати голів спілок. Їхні представники захищатимуть інтереси власників паїв у будь-якій інстанції. Поки що в області немає жодної такої спілки.

Зараз ви читаєте новину «Селянам радять об'єднуватися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі