Ексклюзиви
понеділок, 05 грудня 2011 06:00

"Ще раз прийдете, буду від вас відстрілюватися"

Автор: Фото: Наталія БОНДАР
  Державний виконавець Анатолій Луценко описує майно в квартирі Володимира Кузнецова з Гадяча. Чоловік винен за тепло 4150 гривень
Державний виконавець Анатолій Луценко описує майно в квартирі Володимира Кузнецова з Гадяча. Чоловік винен за тепло 4150 гривень

Жителі Гадяча заборгували за тепло 988 тис. грн. Два тижні тому у райцентрі відключили три котельні. П'ять днів люди жили в холодних квартирах.

У понеділок, 21 листопада, о 7.00 державний виконавець 28-річний Анатолій Луценко з чотирма працівниками "Гадячтепло" починають обхід боржників. Контролер грюкає кулаком у 131-у квартиру будинку №44 на вул. 50 років Жовтня. Господар вискакує на поріг.

— Нікого не пушу, — кричить. — Ще прийдете, буду від вас відстрілюватися.

Грюкає дверима.

— Наступного разу прийдемо з міліцією, — гукає у слід держвиконавець. — Боржники з цієї квартири працюють на Тимофіївському нафтопромислі, зарплати мають нормальні. А платити не хочуть.

Контролери ідуть на автобусну зупинку. За 15 хв. під'їжджають до вул. Шевченка. Піднімаються на четвертий поверх будинку №11. Там живе Дмитро Вертіль. Його родина заборгувала 8899 грн. Двері відчиняє мати Дмитра. На ній синій байковий халат.

— У хаті 16 градусів, усі угли чорні. Топите погано, а гроші вимагаєте. Ми пліту вмикаємо, — каже.

Виходить Дмитро:

— Я півроку тому перевів квартиру на себе, ні про які борги не чув.

— Вас у суд визивали. Маєте знати, — Анатолій Луценко витирає піт із чола. У квартирі задуха. Заглядає до кімнати, хоче зробити опис майна. Господар не пускає.

— Не надо описувати. Дайте час до завтра. Відкриємо кредит, половину чи більше заплатимо, — просить жінка.

У наступних трьох квартирах перевіряльникам не відчинили.

Піднімаємося на п'ятий поверх будинку на вул. Шевченка, 9. Двері відкриває 42-річний Володимир Кузнєцов. Він заборгував 4150 грн. Живе сам у 4-кімнатній квартирі.

— Уже рік не працюю, оце недавно поховав батьків. Хочу літати на Північ, але здоров'я не дозволяє.

Держвиконавець оглядає майно. Господар ходить за ним слідом. У квартирі чисто, кухня викладена білими кахлями. Меблі старі. Анатолій Луценко підходить до телевізора марки "Панасонік", витягує антену та штекер із розетки. Забирає радіотелефон із підставкою за 500 грн.

— У п'ятницю заплачу всі гроші. У мене вони будуть, — каже боржник. — Куди тоді за речами?

Описане майно зберігають в окремій кімнаті у приміщенні "Теплоенерго". Якщо господарі не виплачують борги або їх частину, речі продають. Не конфіскують холодильник, стільці, ліжко, стіл.

— На вулиці 50 років Жовтня живе мати-героїня Скоропис. У неї дев'ятеро дітей. Вони вже дорослі, мають свої сім'ї. У 4-кімнатній квартирі лишилися батько й мати. Заборгували 34 тисячі гривень, — розповідає Олександр Гавриленко, начальник "Гадячтеплоенерго". — Подали на них до суду. Присудили виплачувати по 200 гривень у місяць. Так вони ще 20 років виплачуватимуть.

В обласному управлінні житлово-комунального господарства кажуть, у Гадячі відключати котельні більше не будуть. Таке було через зміну постачальника газу. Замість дочірньої компанії "Газукраїна" працюватиме "Нафтогаз". Із керівництвом компанії домовилися.

81,5 млн заборгували за тепло на Полтавщині. Торік ця сума була більшою на 1,2 млн. Найбільше боржників в обласному центрі. 14 тис. абонентів завинили понад 40 млн грн.

Полтавці платять найкраще в Україні

— Борги, які має Полтавщина, накопичувалися багато років. Головна причина — відмінності в тарифах. Тобто населення платить за тепло по старій ціні, а ми купуємо газ по новій, — пояснює 26-річний Юрій Злобін, перший заступник начальника обласного управління житлово-комунального господарства.

— Різницю тарифів щороку повертає держава. Якби нам віддали ці гроші, вийшли би на нуль. Ситуація з заборгованістю в області не критична. Полтавці мають найвищі показники проплат в Україні. Але через борги виникають проблеми з виплатою заробітних плат працівникам теплоенерго, з ремонтом котелень. Є боржники, котрі не платять по три роки чи й більше. Їх називаємо безнадійними. Але змушуємо повертати гроші через суд. Більше вплинути нічим. В опалювальний сезон відключати котельні не можна. Це заборонено законом.

 

Зараз ви читаєте новину «"Ще раз прийдете, буду від вас відстрілюватися"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути