четвер, 04 грудня 2008 16:09

Руслана Шаманська стала почесною громадянкою Алабами

Руслана Шаманська стала почесною громадянкою Алабами

Учителька з Гадяча Руслана Шаманська за програмою Бюро освіти та культури США півтора місяця навчалася в Америці. Жінка відвідала там музей космонавтики НАСА. Бачила, як американці голосували за новообраного президента Барака Обаму.

— На виборчій дільниці в черзі сидить бабуся з дихальним апаратом, поруч дід з ціпком, за ними товста американка, далі мексиканець. Такі всі різні, — розводить руками жінка. — Людям дають папірці, на яких треба відмітити, за кого голосуєш. Кабінок немає. Пишуть на стіні, спині, колінах. Потім всовують папірець у спеціальний автомат і на табло висвічує +1. Зразу ж отримують наклейку "Я проголосував". Агітують навіть на виборчій дільниці в день виборів.

За освітньою програмою відбір на навчання в США проходили 300 українських учителів. Відібрали з них вісім. Руслана Шаманська навчалася в університеті міста Хантсвіль штату Алабама. Вивчала нові методи викладання англійської мови.

— Учителька школи, в якій я стажувалася, заробляє 4 тисячі доларів, — говорить Шаманська. — За будинок та комунальні послуги платить 500. У неї троє дітей і п"ять машин. Чоловік працює інженером.

Американська вчителька заробляє 4 тисячі доларів

Харчувалася Руслана в університетському кафетерії. Їй видали картку, з якої знімали гроші.

— Вони товчонку варять із нечищеної картоплі, — морщить носа. — Майонез непопулярний.

Учителів водили на американський футбол. Та найбільше всім сподобалася екскурсія до музею космонавтики НАСА.

— Там є макети всіх видів ракет, кораблів, — ділиться враженнями жінка. — Можна заходити всередину апаратів.

На сувеніри Руслана брала з Гадяча вишивані серветки, вироби з дерева, обереги, прапорці. Із США привезла одяг, інтерактивне обладнання для уроків, книги, навчальні диски, спортивний інвентар для американських ігор.

— Брала ще сувеніром горілку "Козаки", — сміється. — Тільки прийшла в гості до одних американців, вони з порога кажуть: чули, що у вас горілка добра.

По завершенні навчання Шаманській видали сертифікат уряду США про  участь у програмі і свідоцтво про те, що вона є почесним громадянином штату Алабама.

Зараз ви читаєте новину «Руслана Шаманська стала почесною громадянкою Алабами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі