середа, 01 жовтня 2008 18:18

Роман Ругалов відтворив іконостас ХVІІІ століття

Автор: фото: Олег ЖУРАВЛЬОВ
  Різьбяр Роман Ругалов (ліворуч) із бригадою промислових альпіністів виконує монтаж одного з елементів декору іконостасу в Хрестовоздвиженському монастирі Полтави
Різьбяр Роман Ругалов (ліворуч) із бригадою промислових альпіністів виконує монтаж одного з елементів декору іконостасу в Хрестовоздвиженському монастирі Полтави

Різьбяр по дереву 42-річний Роман Ругалов із бригадою майстрів 15 років реконструював іконостас для Хрестовоздвиженського монастиря в Полтаві.

Його встановили в соборі монастиря. А в суботу на свято Воздвиження після урочистої літургії та Хресної ходи хрест освятив архієпископ Полтавський та Миргородський Української православної церкви Московського патріархату Филип. Потім його підняли на іконостас.

— Загалом над ним ми працювали 15 років. Але інтенсивно — останні сім, коли монастир очолила ігуменя Галина, — каже Роман Ругалов. — За фотографіями, знайденими в кіноархіві й архіві СБУ, відтворили іконостас у стилі українського бароко. Його зробили народні майстри у другій половині ХVІІІ століття.

— Ще їздили до Сорочинців у церкву, — веде далі майстер. — Там залишився іконостас роботи тих же майстрів. Відзняли 13 фотоплівок, щоб зрозуміти, про що балачка йде.

Іконостас має чотири яруси. Заввишки він 15 м і 17,6 м завширшки. Вирізьблений із липи.

— Це традиційний матеріал для іконостасів. Липа найбільш стабільна — її не крутить, не ламає. От вона висохла і така й буде. І жук її не дуже їсть, — пояснює Ругалов.

Для церковних іконостасів традиційно використовують позолоту. На монастирському її поки що немає.

— Я б і не хотів. У нас, по-перше, немає майстрів, які можуть якісно золотити, — каже чоловік. — Так, як у Лаврі або Мгарі, позолотять. Але це просто переведуть мою роботу. А по-друге, якщо робити це як слід, то дорого. У мене є авторське право, проте майнове належить монастирю. Їм вирішувати, чи буде іконостас із позолотою.

У ярусах по 12–13 ікон. Відповідно до церковних традицій у кожному розміщують певні образи. На місцевих іконах зображені святі, пов"язані з полтавською землею — преподобний Паїсій Величковський, святителі Афанасій Лубенський та Іосаф Білгородський, новомученик Василій (Зеленцов), єпископ Прилуцький.

Основні рослинні елементи орнаменту — виноградні грона, квіти й акантовий лист.

— Виноград називають деревом Христа. Це загальноприйнятий символ християнської віри, — пояснює різьбяр. — А основний мотив рослинного декору — акантовий лист. У нас його родичі — будяк і чортополох. У верхньому ярусі елементи масивніші. Якщо їх зробити такими, як у першому, не буде видно.

Ігуменя Галина каже, що витрат на іконостас не рахували.

— Про другий ярус як говорили, то виходило більше 300 тисяч гривень, — додає Ругалов.

За словами майстра, українське бароко — це спрощений варіант європейського:

— Не любили платити і тому викристалізувалася проста техніка, але на вигляд багата. Технічно виконати її просто. Таке я можу навчити різьбити будь-кого. Але нікому це не потрібно.

У 1930-х роках іконостас знищили більшовики.

Зараз ви читаєте новину «Роман Ругалов відтворив іконостас ХVІІІ століття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі