четвер, 15 квітня 2010 19:53

Роман Майборода вступив до консерваторії з четвертого разу

Автор: фото із сімейного архіву Рагуліних
  Родина танцюристів із Полтави Рагуліних — Олег (праворуч), Олена та їхня донька Юлія.Ліворуч — майбутній зять бізнесмен Сергій. Із ним Юлія повінчалася. Фото зроблене 24 лютого цього року, в день 49-річчя Олени Рагуліної
Родина танцюристів із Полтави Рагуліних — Олег (праворуч), Олена та їхня донька Юлія.Ліворуч — майбутній зять бізнесмен Сергій. Із ним Юлія повінчалася. Фото зроблене 24 лютого цього року, в день 49-річчя Олени Рагуліної

"ГПУ" поцікавилася, діти яких відомих полтавців пішли дорогою батьків і продовжили професійну династію.

Композитори Георгій і Платон Майбороди народилися на Глобинщині. Старший Георгій виховав сина Романа, який став оперним співаком, народним артистом України. У Платона дітей не було.

— Мені батько завжди казав: "Краще хороший диригент, ніж поганий співак", — розповідає Роман Георгійович, 67 років. — Я спочатку погоджувався, пішов в училище на диригентський факультет. Але все одно хотілося співати. Вдома часто збиралися дядько Платон, письменник Андрій Малишко, і як затягнуть якої народної — мурашки по шкірі. У нашій сім"ї всі голосисті. Щоправда, чоловіки співали здебільшого тільки після чарки.

Роман Майборода чотири рази вступав до консерваторії. Йому постійно відмовляли, говорили — не має таланту.

— Батько був дуже вимогливим, ніколи не хвалив. Лише після концерту, де я вперше виконав його арію, він підійшов до мене, поляскав долонею по плечу і спокійно сказав: "Ну що ж, Романе, буде толк". А бабуся після того концерту довго плакала. Вона мене виростила. Була замість матері.

Покійний Микола Касьян із Кобеляків був костоправом у третьому поколінні. Його дід і батько також лікували людей. Микола Андрійович виростив трьох дочок і прийомного сина Яна. Йому передав свої знання та вміння.

— Батько ніколи не наполягав, щоб я був лікарем, — пригадує Ян Миколайович, 36 років. — Після семирічки пішов у військово-музичне училище. Грав на трубі. Але потім зрозумів: не моє, не лежить душа.

Ян Касьян повернувся до школи, а по її закінченні вступив на лікарняну справу до медакадемії в Полтаві. Коли проходив інтернатуру, батько брав його на свої прийоми.

У сім"ї всі голосисті. Щоправда, чоловіки співали після чарки

— Зазвичай до пацієнтів жартував. Між репліками міг вставити перчене слівце. Але при мені був стриманий. Коли я почав практикувати, з батьком стали нерозлийвода. Навіть на відпочинок їздили разом. Два-три рази на рік бували в Карпатах. Любили поїсти бринзи, вареників і кулешу.

Старша сестра Яна Людмила живе у Кобеляках, працює у податковій інспекції. Дві молодші — Тетяна і Руслана — виїхали до Києва, домогосподарки.

Герой України, аграрій 75-річний Семен Антонець із села Михайлики на Шишаччині тепер на пенсії. Свого часу заснував приватне підприємство "Агроекологія". Його донька Антоніна — заступник гендиректора цього господарства. Син Сергій також працює тут.

"Агроекологія" займає 8 тис. га землі. Збирають багаті врожаї, не використовуючи хімії і пестицидів.

— Удома господарювала більше мама, бо батько постійно був на роботі, все коло людей і землі, — пригадує Антоніна Семенівна. — Ми з братом професії вибирали собі самі. Брат — технічну, я — журналістику. Інститут імені Шевченка закінчила з червоним дипломом. Потім здобула ще одну вищу освіту — економічну. На підприємстві опікуюся фінансовими питаннями і тваринництвом.

30 років тому Олег і Олена Рагуліни заснували в Полтаві спортивно-танцювальний клуб "Акцент". Зараз він один з найбільших в Україні. Поряд з батьками працює тренером їхня донька 23-річна Юлія.

— Усе наше життя — це "Акцент". Юля виросла на паркеті. Не вона обирала професію, а професія обрала її, — розповідає Олена Рагуліна. — Як і всі діти, займалася малюванням, плетінням, ходила майже на всі гуртки. Ми з Олегом з-поміж інших ніколи її не виділяли, але постійно повторювали: "Старайся. Ти ж розумієш, чия ти дочка?!"

Юлія — майстер спорту з бальних танців. Закінчила факультет фізвиховання педуніверситету. У клубі має своїх учнів.

— Надіюся, танцювальну династію продовжать і онуки, — каже Олег Рагулін.

Полтавки 16-річна Олеся та 15-річна Станіслава Май виконують пісні своєї матері Наталії Май.

— Почала виступати на професійній сцені з 4 чи 5 років, — розповідає Олеся. — Сестра співає також із такого віку. Спочатку кожна із нас виступала сольно, а через деякий час вирішили створити дует "Василечки". Тепер його перейменували на "Зелений вітер", адже ми вже дорослі й стара назва перестала відповідати змісту.

2004-го дует "Василечки" переміг на всеукраїнському телеконкурсі "Крок до зірок".

Доньки Наталії Май навчаються в Полтавському музучилищі за спеціальністю "хорове диригування". Олеся аранжує пісні, а Станіслава пише вірші, мріє навчитися працювати у студії звукозапису. Обидві відвідують Творчий центр Наталії Май. Там Олеся почала викладати спів дітям.

Зараз ви читаєте новину «Роман Майборода вступив до консерваторії з четвертого разу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі