вівторок, 02 вересня 2008 18:01

Раз на рік дозволяють посидіти в кабіні винищувача

Автор: фото: Микола МАРЧЕНКО
  Щоб заглянути в кабіну й посидіти за штурвалом навчально-бойового літака Су-27, минулої суботи на Миргородському військовому аеродромі вишикувалася черга
Щоб заглянути в кабіну й посидіти за штурвалом навчально-бойового літака Су-27, минулої суботи на Миргородському військовому аеродромі вишикувалася черга

30 серпня — єдиний день року, коли на територію військового аеродрому в Миргороді з нагоди Дня авіації можуть потрапити всі охочі.

У суботу о 10.00 на летовище сходяться миргородці. Перед початком заходів ущухає дощ. Розпочинається парад особового складу. Нагороджують льотчиків та допоміжний склад, які відзначилися під час служби.

На аеродромі влаштували виставку літаків. Дозволяють посидіти за штурвалом справжнього бойового, одягнути захисне спорядження. Поблизу літаків вишикувалися черги. 23-річна миргородка Людмила Єрмакова фотографується в захисному шоломі льотчика. Таня Стецун, 9 років, присіла неподалік навчально-керованої ракети. Її вага — 300 кг, дальність польоту — 300 км.

— Тату, давай я сяду на ракету, а ти мене сфотографуєш, — просить хлопчик років чотирьох. Батько підходить до офіцера, що стоїть неподалік і запитує дозволу. Саджає дитину на ракету та фотографує мобільним телефоном.

Пропонують роздивитися не лише модифікації ракет, дізнатися про швидкість і дальність польоту, а й потримати ручки справжньої гармати, знятої з літака.

— У кабіні винищувача я вперше. Нам тут усе цікаво, — киває на 3-річного сина Олексія 25-річна миргородка Наталія Клімовець. — Син любить техніку: літаки, поїзди. Цього дня ми чекали кілька місяців. Учора захмарилося. Боялася, що дощитиме цілий день. Але слава Богу розпогодилося.

Авіашоу в Миргороді не влаштовують. Його скасували після трагедії на Скнилівському аеродромі у Львові, де 27 липня 2002-го літак Су-27 упав на натовп глядачів. Загинуло 77 чоловік.

На сцені виступають самодіяльні виконавці. Люди прямують до польової кухні.

— Торік ми з онуком також були на святі. Скажу, що кашу тут готують смачну, зі справжньою солдатською тушонкою, — пояснює пенсіонерка Ольга Карпенко, 68 років.

Цього року зварили гречану кашу. До неї дають компот та булку.

У миргородській льотній бригаді понад 700 осіб особового складу. Базуються майже 20 винищувачів Су-27, є кілька навчально-бойових двомісних літаків.

Зараз ви читаєте новину «Раз на рік дозволяють посидіти в кабіні винищувача». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі