четвер, 17 липня 2008 17:05

Рани лікують листям деревію

52-річна Тетяна Якімченко з міста Хорол зі своїм чоловіком Миколою тиждень тому робили загороду для свиней із дерев"яних колод. Хотіли прибити балку. Та не втримали — вона зірвалася і впала жінці на праву ногу.

— Вона розідрала мені п"яту. Стопа напухла, посиніла. Рана почала наривати й гноїтися. Я не могла ставати на ногу, — розповідає Тетяна Якімченко. — У сусідки була подібна травма, то лікарі розрізали й витягували гній. Та я вирішила впоратися сама. Із дитинства лікуюся тільки травами, без хімії.

Мати підказала жінці прикласти до рани компрес із листя деревію.

— На наших лугах того деревію повно. Сама ходити не могла, послала за травою дочку, — продовжує. — А тоді зривала листя, кидала його у кружку і  товкла, аж поки воно стало пускати сік. Мазала ним ногу й примотувала марлею. Так робила три-чотири рази на день. Увечері на ніч прикладала кашку з того листя.

У народній медицині деревій застосовують як кровоспинний засіб, при кровотечах, хворобах кишково-шлункового тракту. У листках і кошиках деревію містяться ефірна олія, вітамін К, алкалоїд ахілеїн, дубильні речовини, смоли, каротин, вітамін С і фітонциди.

— За два дні змогла потроху ходити, опухоль спала. Тепер знову пораюся біля свиней, — усміхається жінка.

Зараз ви читаєте новину «Рани лікують листям деревію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі