четвер, 28 жовтня 2010 16:39

Проїзди у дворах перегороджують блоками та шлагбаумами

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Про самовільно встановлені блоки та шлагбауми у дворах багатоповерхівок розповідають полтавські пожежники, лікарі швидкої допомоги та таксисти.

Пожежники не змогли під'їхати до двору в мікрорайоні Вороніна. Власники садиб позабивали в землю металеві труби, щоб автівки не їздили під вікнами.

— Наш ЗІЛ туди доїхав, але потрібно було довезти ще воду для гасіння пожежі. Послали КамАЗ, але він через ті стовпчики не зміг проїхати. Довелося посилати на пожежу ще резервного ЗІЛа, — говорить 33-річний Олександр Гончаренко з Головного управління МНС у Полтавській області.

Таксисти кажуть, через незаконні перешкоди часто псують свої машини.

— Здавав назад, не побачив та зачепився за блок. Весь бампер обідрав, — показує на понівечене авто таксист біля Південного залізничного вокзалу в Полтаві. Не називається. — Трапилося це на вулиці Полюсній біля 20-го будинку. Люди совість втратили. Хочеш в арку заїхати, а там посередині клумба.

Він каже, найбільш проблемним у Полтаві є пров. Рибальський, який з'єднує мікрорайони Поділ і Левада. Дорогу на ньому перегороджують великими бетонними блоками. Аби дістатися до адресата, доводиться їхати в об'їзд близько 3 км. Блоки час від часу забирають, та люди знову їх ставлять на місце. Мешканці Рибальського про встановлені блоків говорити не хочуть. Більшість знизує плечима. Кажуть, вони тут завжди були. А хто встановив, не знають.

— Зараз ніби їх прибрали, але це тимчасово, — сміється чоловік. — Чув, що там живе якийсь високий міліцейський чин. Він і ставить. І це ж, дійсно, не прості люди роблять. Блатні перегороджують проїзди в дворах блоками та шлагбаумами. Блок у руках не принесеш. Як мінімум кран потрібен. Якийсь начальничок візьме трубку, подзвонить і дасть указаніє.


Водії "швидкої" у Полтаві кажуть, майже кожен двір у місті незаконно перегороджений перепонами. Найбільше їх у мікрорайонах Половки та Алмазний.

— Біля 21-го будинку на вулиці Половки серед дороги колесо лежить. Під'їзд до Хорольського, 13, перегороджений повністю, — згадує Микола Попельнюк, водій швидкої допомоги. — У двори поробили єдиний заїзд. Треба ж знать, де він знаходиться. Коли вночі їдемо, то страшно. Заїдеш у двір, а там іномарок наставлять і виїхати ніяк. Задом здаєш, щоб машини не поцарапати. Це час і нерви. А ми ж не просто катаємося, а хворого веземо. Буває, носилки доводиться десятки метрів нести, бо під'їхати ніяк.


У міських правилах благоустрою забороняють без погодження з ДАІ перекривати проїзди в дворах. За таке мають штрафувати до 1360 грн.

— Жильцям не хочеться, щоб під їх вікнами машини їздили, бо спати заважають. Або за власну безпеку дбають, — коментує 61-річний Юрій Стрюк, начальник інспекції з контролю за благоустроєм, екологічним та санітарним станом Полтави. — Часто бетонні блоки та шлагбауми встановлюють з мовчазної згоди жеків. А потім тим же жекам для демонтажу потрібні техніка й кошти.

Юрій Іванович зауважує, багато незаконних перешкод установлюють об'єднання співвласників багатоквартирних будинків, житлові кооперативи. Вони помилково вважають територію біля дому своєю власністю.

— На державному рівні повинен існувати закон, що забороняє це робити, — наголошує Стрюк. — Це дасть можливість і нам реагувати на порушення. Нещодавно на вулиці Жовтневій закопали блок. Ми склали протокол та припис на того, хто це зробив. Але в приписі значилося, що ця людина незаконно проводила земляні роботи. Вулиця Хоткевича на якийсь час взагалі стала ізольованою. На одному кінці вулиці стояв бетонний блок, а на іншому теплоенерго проводило земляні роботи. Мешканці самі дзвонили та жалілися. Встановлюючи перепони, люди позбавляють себе можливості бути врятованими в разі хвороби або пожежі.

В інспекції з благоустрою відзначають, каральні заходи вони можуть вжити, коли повідомлення надійшло під час встановлення незаконної перепони. Коли шлагбаум або бетонний блок уже стоїть, важко знайти винного та покарати.

Зараз ви читаєте новину «Проїзди у дворах перегороджують блоками та шлагбаумами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі