вівторок, 26 лютого 2008 17:31

Протягом зими овочі подорожчали вдвічі

Автор: фото: Валентина ІЩЕНКО
  Олександр Юхименко (ліворуч) із міста Котельва на Центральному колгоспному ринку в Полтаві продає моркву пенсіонеру Адольфові Дзеві. Чоловік понад 15 років торгує овочами на ринку
Олександр Юхименко (ліворуч) із міста Котельва на Центральному колгоспному ринку в Полтаві продає моркву пенсіонеру Адольфові Дзеві. Чоловік понад 15 років торгує овочами на ринку

На Центральному ринку в Полтаві з початку року ціни на буряк, моркву, капусту та цибулю піднялися удвічі. Торговці кажуть, що це через торішній неврожай. На весну запаси стануть меншими, прогнозують чергове збільшення вартості городини — у 1,5-2 рази.

1 кг буряка до січня продавали за 2 грн, тепер — за 4-4,5 грн, моркви за 5-6, доти — 2,5-3 грн. За кіло цибулі тепер беруть 2-2,5 грн, а до нового року — 4-4,5 грн. На картоплю ціна не змінилася. Як і раніше, за неї просять по 2-2,5 грн/кг.

— Більшість моркви в мене привозна. Своя погано вродила. А в людей і по два гектари площ пустувало. Якби я, як серйозні фермери, використовувала крапельне зрошення, то може б і не купляла в оптовиків, — каже продавчиня ринку 54-річна полтавка Катерина Ломанська. — Чим більше товару завезуть, тим дешевше. От часнику — валом. Торік його кілограм продавали за п"ятнадцять гривень, тепер — за десять. Ну а бабки є штуку за три гривні продають на посадку.

Синю капусту у жінки можна придбати за 6-7 грн, білу — за 4-5 грн.

— Яка маленька й пошарпана, як "Харківська білосніжка" — та дешевша. Її тушать. А борщ варять з "екстри"— вона на гривню дорожча, бо красива, почищена, — продовжує Ломанська.

За останні два тижні через малий попит торговці знизили ціни на 50 коп.

— Люди ходять по базару, як на виставці. Крутять головою, що дорого, — зауважує 37-річна Марина Підгірна. — Хоч ось як подорожчає солярка, то знов ціни підскочать.

38-річний водій Олександр Юхименко з міста Котельва понад 15 років торгує городиною на ринку. Вирощує її власноруч. Має 50 соток землі.

— Позаминулого року з десяти соток збирав до трьох тонн моркви, а минулого — ледве до півтори, — скаржиться чоловік. — Удвічі менше й буряка та капусти. Тут за аналізи та містове беруть до дванадцяти гривень. То ті овочі золотими виходять.

— Ще в январі капусту брав по два гривні, а тепер женуть і 4,5 за кілограм. То я часто вже й не беру, хоч люблю борщ, — 72-річний полтавець Адольф Дзева вибирає морквини, кладе їх на ваги. — Перейшли з жінкою на супи — й дешевше, й для желудка легше.

50-річний Петро Ковпак із Котельви моркву продає в Полтаві за трьома цінами. Найдешевше — за 4 грн — віддає обрізану.

Зараз ви читаєте новину «Протягом зими овочі подорожчали вдвічі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі