Ексклюзиви
четвер, 25 лютого 2010 20:58

"Простого люду тут немає"

Автор: фото: Юрій НІКОЛАЄВ
  Провулки Міняйлівський та Подорожній у районі зупинки ”П’ята школа” в Полтаві місцеві називають царським селом. Тут багато маєтків заможних людей. Говорять, у цій місцевості має будинок заступник голови Полтавської облдержадміністрації Андрій Баранов
Провулки Міняйлівський та Подорожній у районі зупинки ”П’ята школа” в Полтаві місцеві називають царським селом. Тут багато маєтків заможних людей. Говорять, у цій місцевості має будинок заступник голови Полтавської облдержадміністрації Андрій Баранов

Приватний сектор за школою N5 у Полтаві називають царським селом. Там найбільше будинків заможних людей. Другий за чисельністю хат багатіїв масив — у мікрорайоні Половки.

До царського села можна дістатися по вул. М"ясоєдова. На ній два великі котеджі. Один триповерховий із червоної цегли. Другий також на три поверхи, викладений зі світло-коричневої цегли. Паркан висотою у 2 м. Над ворітьми кілька відеокамер.

— То дом начальника охранної служби, — показує пальцем місцевий житель. — Це по слухам. Там же за забором не видно нічого.

Біля одного з дворів чоловік відкидає сніг:

— Та нормально нам біля багатіїв живеться, — каже неохоче. — Як вам інтересно дуже, то самі сходіть гляньте. Вони там весь провулок М"ясоєдова забудували.

Аби дістатися до провулку зі сторони вул. М"ясоєдова, треба перебратися через мілку річку Тарапуньку. Замість мосту лежить бетонна плита. Власники осель заїжджають на провулок по вул. Шведська. Провулок асфальтований. Перший будинок із червоної цегли, триповерховий. Решта мають не менше двох поверхів. Майже в кожному дворі великий сторожовий собака.

— Вони пішки не ходять. На машинах їздять, — переказує 80-річна Юня Павлівна на вул. М"ясоєдова. Вона мешкає тут 51 рік. — Років чотири тому почали провулок забудовувати. Колись тут було райське місце. Кущі росли з ягодами. Місцеві кожну суботу та неділю з кошиками прогулювалися. Зараз усе чисто забудували. Простого люду тут немає. Раніше можна було навпростець йти, а тепер хтозна кудою обходимо.

У кожному дворі великий сторожовий собака

М"ясоєдовці більшість сусідів в очі не бачили. Ті, хто ближче до заможних осель, знають краще їхніх власників.

— Оце банкіра хата, за ним будинок високого чина з податкової, — показує пальцем жителька. — Онде будинок Мороза. Знаю, що він керівник підприємства, яке цеглу робить. З ним дружить мер Полтави Матковський. Постійно в гості їздить.

Люди кажуть, нічого хорошого багатії для їхньої вулиці не зробили. Асфальт проклали лише вздовж свого провулку, освітлення також провели для себе.

— Без спросу лізли на мій стовп, — обурюється Юня Павлівна. — Я вийшла сваритися. А вони мовчки кинули провода та далі його повели.

Місцеві розповідають, багатії землю з-під будівництва зсипали до річки Тарапуньки. Русло майже загатили. Під час злив та у повінь вода виходить з берегів, затоплює пониззя вулиці. Часто дістається до людських городів, дворів.

— Коли один олігарх тут річку відгороджував та собі ставок робив, я до нього пішла сваритися. Кажу, що ж ви робите. Чи у вас хоч якийсь проект є. Всю природу нарушаєте. Писала, жалілась, але нічого не допомогло. Тільки розстроюсь та потім цілу ніч не сплю. Торік олігарх інший угорі вулиці прокладав собі каналізацію. Перекопав усю М"ясоєдовську.

Частина місцевих працює в багатіїв хатніми робітницями, двірниками, сторожами.

У мікрорайоні Половки з серпня 2007 року будують котеджне містечко Баварія. На двох гектарах тут зводять 19 будівель у німецькому стилі. Цим займається "Монолітінвестбуд-Полтава".

Поблизу цього мікрорайону — котедж власника сільгосптовариства "Інтер-Агро", лідера громадського об"єднання "Наш дім — Полтава" Олександра Мамая. Багато елітних забудов по вул. Кишинівській у цьому мікрорайоні.

— Чимало крутеликів зараз селяться на Червоному Шляху, Горбанівці, Вакуленцях, — розповідає будівельник із Полтави 35-річний Дмитро. — На Червоному Шляху та Горбанівці місця дуже гарні. Озера, природа.

По вул. Спартака в приміському селі Яківці зараз також зводять елітні будинки. Раніше ця земля була під людськими городами. У селищі Вакуленці забудова заможних власників на кінцевій зупинці, поблизу військового містечка.

— На Розсошенцях одна з вулиць узагалі шлагбаумом перегороджена, — продовжує Дмитро. — Точно знаю, що там живуть боси з обласної ради та адміністрації. Чув, що саме там будинок голови облради Олександра Удовіченка.

Ще одне котеджне містечко зводять у приміському селі Копили. Там є котедж тестя мера Полтави Андрія Матковського. Міський голова розповідав, що часто виїздить туди з родиною на вихідні. Основним місцем проживання родини Матковський називає квартиру в чотириповерхівці за обласною бібліотекою ім. Котляревського в Полтаві.

Найдорожчий будинок продали за чотири мільйони

У приміських Червоному Шляху, Горбанівцях та Розсошенцях елітне приватне житло коштує 200–500 тис. грн.

Найдорожчий у Полтаві будинок продають недалеко від школи N 5 за 500 тис. грн. Знаходиться він на пров. Міняйлівський у так званому царському селі. У мікрорайоні Половки найдорожчий дім коштує 400 тис. грн. За 350 тис. грн продають за кілька зупинок від центру по вул. Лялі Убийвовк.

Торік на Половках будинок продали за 800 тис. грн. Три роки тому в Горбанівці маєток придбали за рекордною для Полтави ціною — 4 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «"Простого люду тут немає"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути