вівторок, 29 квітня 2008 16:32

Прокуратура вимагає знести мисливські будинки в заповідниках

У Кобеляцькому та Семенівському районах на заповідних територіях побудовані мисливські бази. Полювати та рибалити сюди приїжджають високопосадовці.

За селом Орлик Кобеляцького району в заплаві річки Ворскла — острів Нові Кучугури. Він входить до регіонального ландшафтного парку "Нижньоворсклянський". Півтора року тому тут з"явилася мисливська база.

— Острів за 15 кілометрів від села, — пояснює працівниця місцевої пошти, не називається. — Туди тільки лодкою можна допливти. За селом крутелики зробили пристань. Там човни-моторки. Будматеріали до острова звозили катерами. Місця гарні, але не для простого люду.

Мисливську базу на острові збудував бізнесмен Сергій Шрамов. 2007 року він просив у голови Кобеляцької райради Володимира Жукова дозволу на створення єгерського пункту в "Нижньоворсклянському" парку. Але безрезультатно.

На початку квітня екологічна комісія з Кобеляцької райради відвідала острів.

— На заповідних землях закон забороняє будівництво, — обурюється голова комісії Світлана Грисенко, 53 роки. — На острові вирощують диких кабанів. Набудували туалетів, а каналізацію вивели просто у воду.

На Нових Кучугурах зустріли лише охоронця. Той показав документ за підписом головного еколога Полтавщини Ігоря Піддубного. Там було написано, що посадовець не проти мисливської бази на острові, якщо дозволить директор парку "Нижньоворсклянський" Віктор Попельнюх. Той не підписався.

— Люди возмущаються, що мужики селом із автоматами та в чорних масках ходять, — розповідає Грисенко. — Літають на моторках по воді. Сільські чоловіки їх із магазинів виганяли. Кажуть, автомати поставте біля магазину та намордники поскидайте, а тоді заходьте.

Говорить, викликали Шрамова на екологічну комісію. Той зізнався, що будівництво не його. Він — підставна особа. Казав, за ним стоять люди, прізвища яких навіть називати страшно.

Жителі переказують, що часто на острів приїжджає міністр внутрішніх справ Юрій Луценко. Неодноразово бачили його біля пристані.

Районна влада Кобеляччини звернулася до обласної природоохоронної прокуратури щодо незаконних будівель на острові Нові Кучугури поблизу Орлика. Та прийняла рішення про їхнє знесення, порушила кримінальну справу про недотримання природоохоронного законодавства.

— В Україні такого ще ніхто не робив, — зауважує головний природоохоронний прокурор Полтавщини Олександр Денисенко.

Справу розслідують правоохоронці області.

— Встановлюємо розміри збитків і скоєні порушення, — говорить Юрій Сулаєв із обласної міліції. — У котеджів на острові немає законного власника, бо вони збудовані самовільно. А якби Луценко мав там дачу — ми б чули. Він хоча б частіше бував на Полтавщині. То все народні домисли.

Справу про незаконне будівництво в селі Погребняки Семенівського району природоохоронна прокуратура виграла в суді. Там на землях Сулинського державного заказника стоять 62 мисливських вагончика та два цегляних котеджі.

Жителі Погребняків називають півострів із мисливською базою Ворівщиною. Переказують, колись на ньому селилися сільські злодії. До бази веде ґрунтовка з коліями від автівок. В"їзд на острів перегороджений металевим тросом. Його натягнуто між дерев"яними опорами. Вхід охороняють кілька чоловіків. Кажуть, вони з Полтавського козачого полку.

— Хотів рибу половити, але не пустили, — хитає головою дід Дмитро з Погребняків. — Це було торік. На тросі повісили табличку — за вхід пляшка горілки, буханка хліба, палка ковбаси.

Землевпорядник Погребняківської сільради Микола Пузир каже, козаки охороняють острів третій рік. Із місцевою владою вони не контактують.

— Законно знаходяться тут лише два цегляних котеджі, — розповідає Пузир. — Їх 1972 року дозволила збудувати обласному товариству мисливців і рибалок районна влада. Тоді закон не забороняв. 62 вагончики самовільно поставили столичні високопосадовці.

Микола Рудьковський спіймав у плавнях великого судака

— Рік тому прилітав на вертольоті зять Кучми Пінчук, — хитає головою літній чоловік у кепці. — Тикав пальцем на вагончики та голосно запитував: "Ето чьйо?". Після того до Погребняків почали частіше їздити на полювання джипами, позашляховиками.

Кажуть, сюди приїздить колишній міністр оборони Олександр Кузьмук. Нещодавно екс-міністр транспорту та зв"язку Микола Рудьковський спіймав у плавнях великого судака.

— Цегляні котеджі років п"ять тому перекупив у мисливців лубенський завод "Лічмаш", — говорить землевпорядник. — Орендували 35 соток землі. За це щороку платили сільраді вісім з половиною тисяч гривень. Цього року Семенівська райдержадміністрація не дала дозволу на продовження оренди.

Через плавні з півострова є вихід у Дніпро. На узбережжі кілька десятків моторок. Місцеві говорять, на риболовлю починають з"їжджатися після травневих свят. Зараз там ніхто не живе.

— Аби ж вони за собою прибирали, — хитає головою Микола Пузир. — Торік із сільським головою вивезли дві машини сміття.

Жителі Погребняків не проти мисливської бази. Хочуть лише, щоб їм допомогли відремонтувати дорогу та газифікувати село.

Сулинський заказник — місце нагулу карасів, товстолобиків, коропів, щук, сазанів, лящів, синців, судаків. За оцінками екологів, це найцінніші водно-болотні угіддя в Україні. На них зосереджені рослини та тварини з Червоної книги.

Зараз ви читаєте новину «Прокуратура вимагає знести мисливські будинки в заповідниках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі