четвер, 10 лютого 2011 17:33

Прокляття річки вигадали онука з бабою

Річку Хорол, що тече через село Розбишівка Гадяцького району, вважають проклятою. Переказують, вона замерзає лише після першого потопельника. Про неї складають легенди. Нещодавно передачу про річку зняв один з телеканалів.

— Ніякої сенсації в Розбишівці немає, — каже тутешній сільський голова Олексій Коркішко. — Років два тому місцева дівчина вчилася в Києві в інституті Поплавського. У неї було завдання — розповісти про своє село щось незвичне. Ось вона з бабусею вигадала цю легенду. Місцеві про це знають, тому в байки про потопельників не вірять.

У селі кажуть, річка замерзає за відповідної погоди. На кризі завжди сидять рибалки. У цій місцевості Хорол мілкий, але має багато джерел.

— Торік навесні місцеві хлопці пливли на байдарці та перекинулися, — переказує Коркішко. — Човен відразу не витягли, бо було холодно. Коли потепліло — почали шукати. Були дуже здивовані, що вода зверху тепла, а знизу льодяна. Через це людей можуть хапати судоми. Тому дехто й тоне.

1936 року більшовики зруйнували розбишівську церкву. Дзвін покотився до води й затонув.

— А це вже не вигадки, — продовжує сільський голова. — Тепер хотять на цьому місці хреста поставити. Дзвін справді лежить на глибині.

Зараз ви читаєте новину «Прокляття річки вигадали онука з бабою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі