понеділок, 20 лютого 2012 07:15

"Продуктів викидають нємєряно"

Автор: малюнок: Володимир Казаневський
 

Два тижні тому працівники гіпермаркету "Велмарт" на вул. Ковпака, 26 у Полтаві викинули у сміттєвий бак понад шість мішків картоплі. Місцеві кажуть, більша частина овочів була у гарному стані. Їх швидко розібрали.

У понеділок, 13 лютого, близько 11.00 біля торговельно-розважального центру "Конкорд" на вул. Фрунзе шість смітників забиті поліетиленовими пакетами з продуктами. Контейнери від супермаркету "Фуршет" підписані. В один заглядає чоловік у сірому пальті.

— Тут продуктов викидається нємєряно, — розповідає 22-річний полтавець Іван Срібний. — Кожен ранок, як іду на роботу, то мусорніки наче обліплені. І чоловіки, і жінки. Один раз бачив, як із контейнера дістав бородатий дядько великий кусок м'яса.

До баків підходить жінка років 40, запалює цигарку. Утрамбовує целофанові пакети сміття.

— Шукають їду. Після себе бардак оставляють, — каже. — Бутилки із соком подопивають і кидають на асфальт.

Місцеві розповідають, багато харчів викидають у смітники біля торговельно-розважального центру "Київ" на вул. Зіньківській. Там працює супермаркет "Сільпо". До сміттєвих баків вільний доступ.

— Абсолютно нормальні люди в смітниках риються, — говорить літній двірник. — Кажуть, це котикам, собачкам беруть. Але я думаю, може, хто і собі тягне, а встидається сказати. Хотя за бомжами сложно щось захопити. Ціла ієрархія. Можуть кричати, за баки битися.

Біля "Велмарту" поряд зі сміттєвими баками пильнує охоронець. Але сміття з них також розбирають, чекають, коли він відійде.

До чотирьох смітників чоловіки в синіх куртках викидають кілька великих сіток з цибулею.

— Трохи вже воняє, — каже один, затуляючи носа.

В одному з баків складені на купу напівпорожні пластикові пляшки з пивом. Тільки наближаюся до смітників, відразу зупиняє охоронець.

— Це служебна територія, нєльзя тут находиться. І так бомжі каждий день тут поїсти собі найти питаються.

36-річний полтавець Богдан 10 років харчується на смітниках. Каже, продукти не відрізняються від магазинних.

— Роботи найти не могу, того і приходиться так ходити. Біля магазинів "АТБ" щось нормальне нарити можна. Ото встаю у пять утра і впєрьод. В основному молочні продукти викидають. Багато находжу сирків плавлених. Вони абсолютно нормальні по вкусу. Овощєй можу цілі кульки набрати хороших. Пива ще багато недопитого кидають.

Каже, багато продуктів знаходить у будинках заможних людей. Для цього спеціально їздить у мікрорайон Половки. Там біля ставків місцевість, яку полтавці жартома називають "бідна долина".

— Раз палку ковбаси найшов, — каже Богдан. — Добра, що в магазині і не купиш. Хліб знаходжу нормальний, навіть не поцвілий. А главне — безплатний.

Прострочені продукти не продають з уцінкою

— Якщо у нас щось попортиться, то зразу продукти у баки сміттєві несемо. Навіть за дешево неякісну їжу продавати не будемо. Уцінених товарів теж ніколи не було, — говорить 28-річний Сергій із супермаркету "Сільпо".

У "Фуршеті" зіпсовані чи прострочені продукти повертають постачальникам.

— Коли нам завозять свіжий товар, ми у свою чергу повертаємо товар, що зіпсувався, — каже працівниця магазину. Не називається. — Ніколи не було такого, щоб продукти у баки сміттєві викидали. Максимум — якісь побиті пляшки.

Свого часу уцінені продукти продавали в "АТБ" та "Велмарті".

 

Зараз ви читаєте новину «"Продуктів викидають нємєряно"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі