вівторок, 01 квітня 2008 18:17

Продавці навчилися обважувати на електронних вагах

Із початку року до сектору управління захисту прав споживачів у Кременчуці звернулося три особи зі скаргами, що їх обважили.

— Ми провели контрольні закупки товарів, — розповідає завідуюча сектором Наталія Міхно. — Факти обважування підтвердилися. Було складено акти перевірок. На продавців наклали штрафи за порушення правил торгівлі в розмірі 170 гривень. Найбільша сума, на яку обдурили покупця, становила гривню п"ятдесят.

Пенсіонерку 60-річну Оксану Ткачук на гривню обважила продавець у рибному павільйоні Центрального ринку Полтави, коли та купувала пеленгаса. Жінка переважила товар.

— Заплатила за рибу 13 гривень, — говорить Оксана Дмитрівна. — Контрольні ваги показали на 125 грамів менше. Кілограм коштує 8,5 гривні. Виходить, обдурили на гривню. Для мене це теж гроші.

Жінка повертається до павільйону. Продавець кладе товар на ваги. Каже, що вони в неї правильні, але гривню повертає.

Проводжу експеримент. Купую в цьому самому павільйоні в іншого продавця шматок сьомги по 55 грн. З мене беруть 16,5 грн, бо ваги показують 300 г. Зважую рибу на контрольних вагах — 255 г. Переплатила 2,5 грн. Повертаюся до лотка, кладу рибу на ваги. Вони показують 270 г. Продавець повертає гривню. Знову зважую рибу. Тепер — 258. Повертають ще гривню. 50 коп. уже не вимагала.

У Полтавастандартметрології цей випадок пояснюють майстерністю продавця.

— Ваги показували різну вагу, бо реалізаторка могла непомітно зачепити платформу пальцем або навіть нігтем, — пояснює генеральний директор Полтавастандартметрології Віктор Мирунко. — Сфальсифікувати показання або перестроїти електронні ваги, які пройшли державні технічні випробування й занесені до реєстру, неможливо. Такі ваги, навіть якщо стоять нерівно, будуть показувати правильно.

Нині з"явилося багато дешевих китайських ваг, які не занесені до реєстру та заборонені для використання.

— Покупець має право спитати у продавця, чи повірені його ваги, — додає Віктор Миколайович. — На них має бути пломба. У китайських вагах навіть місця для пломбування немає.

Окрім того, на електронних вагах вводиться ціна товару. Продавець може ввести більшу суму. Відповідно й ціна покупки буде більшою. Тому треба слідкувати не лише за вагою, а ще й за сумою, яка вводиться.

Скаржитися на неякісний товар і послуги слід до обласного управління у справах захисту прав споживачів
 Адреса, телефон Прийомні дні   Обслуговує райони 
 Полтава,
вул. Пушкіна, 16,
тел.: (0532) 56 56 34
 понеділок, середа, п"ятниця, з 9.00 до 12.00  Гребінківський, Диканський, Зіньківський, Карлівський, Котелевський, Машівський, Новосанжарський, Пирятинський, Полтавський, Решетилівський, Чорнухинський, Чутівський
 Кременчук,
вул. 1905-го року, 32,
тел.: (267) 9 33 81
 понеділок, з 9.00 до 12.00  Глобинський, Кобеляцький, Козельщинський, Кременчуцький,  Семенівський, м. Комсомольськ
 Миргород,
вул. Якова Усика, 15,
тел.: (255) 5 63 92
 середа, п"ятниця, з 8.30 до 11.00  Великобагачанський, Гадяцький, Лохвицький, Лубенський, Оржицький, Хорольський, Шишацький
Зараз ви читаєте новину «Продавці навчилися обважувати на електронних вагах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі