понеділок, 26 грудня 2011 06:45

"Пробував індиче філе продавати, то ніхто не взяв"

У м'ясному павільйоні на Центральному ринку Полтави в неділю 18 грудня людно. Найбільші черги біля яток, де торгують свининою й курятиною. Люди беруть м'ясо та сало, бо переживають, що перед святами ціни зростуть.

— Я до свят кілограмів 5 свинини куплю. Беру тільки в оцієї жінки. У неї всігда свіже м'ясо, ніколи не обважує й ціну адекватну ставить, — 22-річний Іван киває в бік невисокої продавщиці років 50. Вона стоїть біля стіни за довгим залізним прилавком. На ньому великі шматки м'яса й сала.

— Люди хай дуже не лякаються, м'ясо перед святами не буде дорожчати. Його  при таких цінах вообще ніхто не купить, — говорить продавчиня 31-річна Валентина Богдан. Показує на великий шматок м'яса на ребрах. — Ось таке вигідно брати. Із косточкою. І натушиш, і запечеш. Коштує 38 гривень за кілограм.

За 10 хв. у проході між м'ясними ятками утворюється тиснява. Люди стають у чергу по сало.

— Це найкращий варіант. Картошечки наварив, сала нарізав, горілочки налив — от тобі й празнік, — сміється чоловік років 60. Продавщицю просить відрізати на пробу.

— Оце у мене по 25 гривень, а це по 15. Воно дешевше, бо тонше, — відрізає дядькові від обох шматків. Той жує, витирає руки об старе пальто і йде до іншого лотка.

70-річна Лідія Супруненко купує дві свинячі ніжки за 28 грн:

— Я м'ясо тіки на Паску бачу. Це удовольствіє не з нашими пенсіями. А з копит холодцю багато наварю, — замотує ратиці у газету.

Навпроти прилавків зі свининою 30-річний Андрій продає куряче філе та стегенця. До нього підходять дві дівчини.

— Давай курку візьмем. Те ж саме м'ясо, а дешевше, — перешіптуються. — З філешки можна отбивних наробити, а стегна і крильця натушимо.

За курятину платять 50 грн.

— Курячим м'ясом вигідно торгувать. Особєнно перед праздніками. Беруть пенсіонери, студенти, — пояснює торговець. — Пробував індиче філе продавати, то ніхто не взяв. Кажуть, дорого.

Опівдні людей у м'ясному павільйоні меншає. Біля вітрини із домашньою ковбасою стоять чоловік і жінка років 40. Дорого вбрані, розмовляють російською.

— Ковбаску тут купимо, а за рештою в "Екватор" поїдемо. Я не хочу ходить по базару, — жінка просить зважити 2 кг ковбаси. Починає торгуватися. Продавець скидає 10 грн.

— Приходиться уступати, бо ковбасу майже не беруть. Жалуються, що вона дорога. Лучше м'ясо розкуповують, це вигідніше, — пояснює.

Найменше людей на базарі біля яток із молочними продуктами. 32-річна Алла Передерій кілька хвилин розглядає вітрину з твердим сиром.

— Продавці розкішно жити хочуть, деруть за російський сир по 60 гривень, — розчаровано хитає головою. — Лучше вже на сирбазі візьму. Там він на 15 гривень дешевший.

— А це ряд для лінивих. Тут усе готовеньке, — голосно кричить хлопець років 20. Показує двом друзям на ятки з квашеною капустою, солоними огірками й помідорами.

— Та у мене в самого дома консервації повно. Нащо нам хоть за це платить, — сміється один. — Я вообще думаю, що накуплять багато на свята не нада. Треба взять, скільки з'їмо. А то буде, як в прошлом году. Я тоді три салати викинув, бо скисли.

Мало купують на базарі риби. Люди кажуть, вона свіжіша і дешевша у рибних магазинах.

Зараз ви читаєте новину «"Пробував індиче філе продавати, то ніхто не взяв"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі