У м'ясному павільйоні на Центральному ринку Полтави в неділю 18 грудня людно. Найбільші черги біля яток, де торгують свининою й курятиною. Люди беруть м'ясо та сало, бо переживають, що перед святами ціни зростуть.
— Я до свят кілограмів 5 свинини куплю. Беру тільки в оцієї жінки. У неї всігда свіже м'ясо, ніколи не обважує й ціну адекватну ставить, — 22-річний Іван киває в бік невисокої продавщиці років 50. Вона стоїть біля стіни за довгим залізним прилавком. На ньому великі шматки м'яса й сала.
— Люди хай дуже не лякаються, м'ясо перед святами не буде дорожчати. Його при таких цінах вообще ніхто не купить, — говорить продавчиня 31-річна Валентина Богдан. Показує на великий шматок м'яса на ребрах. — Ось таке вигідно брати. Із косточкою. І натушиш, і запечеш. Коштує 38 гривень за кілограм.
За 10 хв. у проході між м'ясними ятками утворюється тиснява. Люди стають у чергу по сало.
— Це найкращий варіант. Картошечки наварив, сала нарізав, горілочки налив — от тобі й празнік, — сміється чоловік років 60. Продавщицю просить відрізати на пробу.
— Оце у мене по 25 гривень, а це по 15. Воно дешевше, бо тонше, — відрізає дядькові від обох шматків. Той жує, витирає руки об старе пальто і йде до іншого лотка.
70-річна Лідія Супруненко купує дві свинячі ніжки за 28 грн:
— Я м'ясо тіки на Паску бачу. Це удовольствіє не з нашими пенсіями. А з копит холодцю багато наварю, — замотує ратиці у газету.
Навпроти прилавків зі свининою 30-річний Андрій продає куряче філе та стегенця. До нього підходять дві дівчини.
— Давай курку візьмем. Те ж саме м'ясо, а дешевше, — перешіптуються. — З філешки можна отбивних наробити, а стегна і крильця натушимо.
За курятину платять 50 грн.
— Курячим м'ясом вигідно торгувать. Особєнно перед праздніками. Беруть пенсіонери, студенти, — пояснює торговець. — Пробував індиче філе продавати, то ніхто не взяв. Кажуть, дорого.
Опівдні людей у м'ясному павільйоні меншає. Біля вітрини із домашньою ковбасою стоять чоловік і жінка років 40. Дорого вбрані, розмовляють російською.
— Ковбаску тут купимо, а за рештою в "Екватор" поїдемо. Я не хочу ходить по базару, — жінка просить зважити 2 кг ковбаси. Починає торгуватися. Продавець скидає 10 грн.
— Приходиться уступати, бо ковбасу майже не беруть. Жалуються, що вона дорога. Лучше м'ясо розкуповують, це вигідніше, — пояснює.
Найменше людей на базарі біля яток із молочними продуктами. 32-річна Алла Передерій кілька хвилин розглядає вітрину з твердим сиром.
— Продавці розкішно жити хочуть, деруть за російський сир по 60 гривень, — розчаровано хитає головою. — Лучше вже на сирбазі візьму. Там він на 15 гривень дешевший.
— А це ряд для лінивих. Тут усе готовеньке, — голосно кричить хлопець років 20. Показує двом друзям на ятки з квашеною капустою, солоними огірками й помідорами.
— Та у мене в самого дома консервації повно. Нащо нам хоть за це платить, — сміється один. — Я вообще думаю, що накуплять багато на свята не нада. Треба взять, скільки з'їмо. А то буде, як в прошлом году. Я тоді три салати викинув, бо скисли.
Мало купують на базарі риби. Люди кажуть, вона свіжіша і дешевша у рибних магазинах.
Коментарі