четвер, 13 листопада 2008 17:13

Проблемами на роботі потрібно ділитися із близькими людьми

Проблемами на роботі потрібно ділитися із близькими людьми

Під час економічної, політичної криз медики відзначають збільшення кількості хворих на депресії, неврози. Найвразливіші до них — люди середнього класу. Головний лікар Полтавського обласного психоневрологічного диспансеру 50-річний Віталій Закладний зауважує, стресові ситуації оздоровлюють організм людини. Змушують її оцінити власні можливості та діяти.

Які прояви депресії?

— Депресивний стан виявлятиме себе в залежності від темпераменту людини. Один затягне тугіше паска та візьме дві ділянки на дачі під картоплю, а інший вважатиме, що життя скінчилося. Схильність до самогубств мають більше чоловіки. Вони відповідають за родину, тому звинувачують себе у власній неспроможності. Ознаки депресії — безсоння, порушення апетиту, плаксивість, агресивність до оточуючих.

Старшому поколінню, яке пережило тяжкі часи, буде простіше адаптуватися?

— І так, і ні. Бо це люди літнього віку. Перспектив у житті вони для себе не бачать. Їм нікуди йти, працевлаштуватися складно. Але вони дійсно мають досвід таких критичних ситуацій. Пам"ятаю, коли було важко і в магазинах взагалі нічого не було. Проте жодна людина з голоду не померла.

Чим шкідлива депресія?

— Підвищується тиск, виникають серцеві захворювання, настає емоційне виснаження.

Як можна її подолати?

— Слід ділитися проблемами. Не варто боятися звертатися до лікаря. Людина повинна зрозуміти, що хорошого є в її житті. За прикладом Робінзона Крузо, який, потрапивши на безлюдний острів, сів та розділив листок паперу на дві колонки. В одній написав хороше, в іншій — погане. Це корисна вправа,  усвідомлення хороших речей дає сили жити. Якщо не можете знайти жодного позитивного моменту — треба звертатися до лікаря. Обов"язкові фізичні навантаження. Якщо людина бездіяльна, вона вигоряє зсередини. Одягни кросівки та два кілометри пробіжися — це вже допомога. Обов"язково треба знайти заняття для душі. Повернутися до забутого хобі.

Після алкоголю депресія настає з подвійною силою

Чим загрожує вживання алкоголю, наркотиків?

— У людському організмі є гормони задоволення — ендорфіни. Наркотики — це штучний ендорфін. Коли він потрапляє в організм ззовні, природній перестає вироблятися. Тому наркотики так важко залишити. Після вживання алкоголю депресія настає з подвійною силою. З"являється інша хвороба — алкоголізм.

Які антидепресанти можна вживати без рецепту лікаря?

— Ті, які продають без рецепту. Це рослинні препарати. Хімічні, які лікують складні форми психічних захворювань, слід приймати лише за рекомендацією лікаря.

Антидепресанти можуть зумовити звикання?

— Психічні захворювання вирізняються тим, що, коли людина одужує — вона одужує повністю. Сама відчуває, що не потребує ніяких ліків. Рослинні заспокійливі препарати звикання викликати не можуть.

Є користь від депресії?

— Не було б у нас перебудови — не було б людей, які збудували заводи, стали власниками великих фірм. У ті складні часи знайшлися ті, які зрозуміли, що не потрібно сидіти, склавши руки.

Чи можна вилікуватися читанням психологічної літератури?

— Узявши книгу з психології, нефахівець може знайти в себе купу болячок. До такої літератури потрібно ставитися критично. Читати за порадою фахівця. Людина в депресивному стані не може самовилікуватися читанням книжок.

Зараз ви читаєте новину «Проблемами на роботі потрібно ділитися із близькими людьми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі