четвер, 28 серпня 2008 15:40

Прибутки від продажу птиці зменшилися вп"ятеро

Автор: фото: Валентина ІЩЕНКО
  Продавець птиці на ринку Алмазний у Полтаві Олександр Тимошенко ловить курку для покупців із обласного центру Марини та Олександра Терещенків
Продавець птиці на ринку Алмазний у Полтаві Олександр Тимошенко ловить курку для покупців із обласного центру Марини та Олександра Терещенків

"Раніше в таку пору й до зими птицю дешево розпродували. Люди саме получали гроші за свої паї та їхали до нас птицю набирати, — розповідає 40-річна Ірина Гуленко із села Новий Тагамлик Машівського району. Жінка торгує птицею на ринку "Алмазний" у Полтаві. — А тепер і нас мало, і покупців, то й ціни не зменшуються".

Рік тому тваринний ринок із Центрального перенесли на ринок Алмазний. Птицею торгують 5 людей. На Центральному було до двадцяти.

— Сюди зовсім не їздить транспорт. А багато людей навіть і досі не знають, де ми знаходимося, — скаржиться продавець 49-річна Тетяна Олійник із села Решетняки Новосанжарського району.

— Не кожна бабушка сюди по курку приїде. На десять штук їй треба два мішки і ще сумку. А все це ще до остановки дотягти треба. Одна бабка з мішком із курми залізла в кольцевий, так кондуктор її вигнала, — розповідає Гуленко. — Автобуси із сіл з"їжджаються на автостанцію-2 по Шевченка. Вона неподалік Центрального ринку. Автобуси із приміських сіл Полтави Вороніна, Рибці — прямо до критого ринку. А тепер селянину із худобою треба через увесь центр їхати.

Жінка продає курей порід ломан-браун і род-айленд за 15–40 грн.

— Це залежно від возрасту несушки. Як менша курочка, то 15–20, а як ось-ось знесеться — 30–40, — пояснює Гуленко. — Бувають такі дні, що в день лише парочку курей куплять.

На малюнках у павільйоні — риби, свині, декоративні птахи.

— З усього цього тут лише кури, качки та семеро кроликів он жіночка принесла, — показує на продавця праворуч Олександр Бовдир із Полтави.

Чоловік продає качок по 40 грн, каченят — по 11, курчат — по 3. Закуповує їх на птахофабриці в місті Дніпропетровську.

Минулого року на птиці заробив 50 тисяч

— Раніше вдень по 300–400 голів птиці продавав. Тепер якби до тридцяти — і то добре. А лише на бензин для їх перевезення та корма вдень до півсотні йде, — каже Бовдир. — Зате ветеринарні лікарі мало не щодня вимагають усякі довідки та штрафи. Добре, хоч за містове тут беруть лише 2,5 гривні. На Центральному взагалі кожен раз по-різному брали.

35-річний Олександр Тимошенко із села Розсошинці під Полтавою птицею на ринку торгує вже 10 років. Він продає курей і курчат.

— Раніше було до 20 тисяч голів. Бо всі міг розпродати, — зізнається чоловік. — Цього року виростив утричі менше. І так роблю зі збитком. Тепер за день тільки 10–20 штук продаю.

— Почем курка? — питає у продавця жінка в світлому костюмі, показує на курей породи ломан-браун.

— 25 гривень за штучку.

— О Боже, совсєм здурєлі! — швидко відходить від кліток із птицею.

Покупців на ринку немає. Зрідка підходять запитати ціни.

— Як не розпродаю до весни, прийдеться в Харків на оптовий ринок везти, — планує чоловік. — Минулого року на птиці заробив 50 тисяч чистого прибутку. Цього року буде десь у п"ять разів менше. Навряд чи й затрати покрию. Лише на корма та бензин для перевезення йде до 1,2 тисячі гривень у день. А заробляю до чотирьохсот.

Зараз ви читаєте новину «Прибутки від продажу птиці зменшилися вп"ятеро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі