четвер, 12 лютого 2009 19:49

Прем"єр тягне свого плуга

Прем"єр тягне свого плуга

Оточення Віктора Ющенка та Віктора Януковича, разом із сумнозвісним "РосУкрЕнерго", борються проти Юлії Тимошенко та її уряду. "Регіонали" та Секретаріат президента майже синхронно заходилися вішати на прем"єра всіх собак і обливати брудом Кабінет Міністрів. Давайте і ми проаналізуємо, що ж вдалося зробити уряду за не надто сприятливих умов світової економічної кризи.

Пенсії та зарплати виплачують вчасно.

Найважливішим досягненням уряду, напевно, є те, що він залишився фактично єдиним дієвим органом влади в Україні. Якщо парламент до останнього часу нагадував миготіння світлофора, — працюю, не працюю, а президент заглибився в реконструкцію середньовічного Батурина, то Кабмін приречений був розгрібати авгієві стайні вітчизняної економіки. До того ж, уряду постійно вставляли палиці в колеса. Усі заклики Юлії Тимошенко до опонентів консолідуватися перед загрозою розвалу економіки викликали лише цинічні зауваження під час передач Савіка Шустера.

Тимошенко зі своєю командою за таких умов спромоглася якимось дивом гарантувати своєчасну виплату зарплат і пенсій у повному обсязі. Замість того, щоб радіти цьому, опозиція та Секретаріат президента постійно торочили, що, мовляв, ось-ось наступить криза соціальних виплат. Не наступила. "Не дочекаєтеся", — заявила вперта Тимошенко, продемонструвавши конкретні цифри.

Так, в Україні бюджет за січень виконано на 101% (надходження склали 12,2 млрд грн), податкова зібрала 106% від запланованих податків, зарплати бюджетникам повністю виплачені, Пенсійній фонд повністю виплатив пенсії (а це 13,2 млрд грн) без жодної затримки. Не виникло проблем із виплатою пенсій і в лютому. "Пенсії виплачені в повному обсязі, зарплати бюджетникам — в повному обсязі. Стипендії, які виплачуються за рахунок державного бюджету, я підкреслюю, тому що є стипендії, які комерційними закладами платяться на комерційній основі. Ті, що виплачуються за рахунок державного бюджету, видано в повному обсязі. Усі соціальні видатки, зокрема й пільги, які завжди виплачувалися із державного бюджету, профінансовані в повному обсязі", — відкидає нападки опонентів Юлія Тимошенко.

Для оперативності картини з виплатами уряд відкрив гарячу телефонну лінію: 8 (044) 287 12 30 або 8 (800) 507 30 90.

Замість дорогого газу буде дешеве пальне.

Тимошенко та її команді довелося під час холодної зими вирішувати газову проблему. "Брати-росіяни" вирішили притиснути Україну та Європу в найскрутніший час. Українському прем"єрові вдалося неможливе — гідно вийти з надзвичайно складних переговорів. При цьому уряд зберіг ціни на газ для населення на рівні минулого року. Тимошенко розуміла, що підняття цін на газ обернеться для співгромадян значним зубожінням. Сьогодні уряд намагається запустити потужну стратегію енергозбереження.

В Україні альтернативні джерела енергії складають 0,83 відсотка

Задля успішної енергетичної модернізації уряд розпочинає проводити спеціальні засідання по енергозбереженню в щотижневому режимі по четвергам. Уже на першому засіданні було розглянуто і схвалено два інвестиційних проекти переходу на альтернативні джерела опалення — уся Сумська область отримала свою програму, зокрема місто Шостка повністю переходить на альтернативне опалення.

"В Україні альтернативні джерела енергії складають 0,83 відсотка. Сказати, що Україна 17 років нічого не робила — це нічого не сказати. Ми починаємо з чистого аркуша", — констатувала прем"єр-міністр.

Першим підніметься будівництво.

Характерною ознакою управління Юлії Тимошенко є вміння стратегічно підходити до розв"язання проблем. Так вона діє і в умовах світової кризи. Прем"єр виокремила окремі галузі, підтримавши які, можна вивести з кризи всю економіку. Досвід виходу з депресії США під час президентства Рузвельта показує, що такою галуззю є будівництво.

Проблема в тому, що банківська система, уражена світовою фінансовою кризою, не спроможна кредитувати будівництво. Воно перше потрапило під удари глобальних світових економічних випробувань, але й має шанс першим піднятися з колін.

Уряд проводить детальну інвентаризацію незавершеного будівництва, здійснює системний аналіз індивідуальних проблем будівельних організацій, вивчає резерви. "Ми готові надати державні гарантії тим будівельним корпораціям і тим світовим банкам, які готові фінансувати будівництво", — заявила прем"єр на спеціальній нараді з будівельниками, представниками профільних міністерств, відомств і главами облдержадміністрацій. Кабмін планує кредитувати через іпотеку (тобто покупця) і виключно ті будинки, які стосуються  категорії соціального житла.

Селу виділять 2,2 мільярда гривень.

Прем"єр ставить завдання — посіяти й зібрати в цьому році не гірший урожай, ніж торік. Майбутній урожай вона називає "експортним потенціалом". Для його отримання в будинку уряду майже щотижня проводиться, якщо не засідання Кабміну, то нарада. Ці обговорення завершуються конкретними рішеннями, спрямованими на підтримку села. Спектр урядової допомоги галузі надзвичайно широкий.

Уже традиційно селяни мають дві проблеми: відсутність прийнятних кредитів і забезпечення паливно-мастильними матеріалами. Без цього не можна провести посівної. Уряд уже заявив про готовність надати аграрній галузі для підтримки 2,2 млрд грн. А також централізовано закупить паливо для проведення весняно-польових робіт, аби убезпечити аграріїв від паливних спекуляцій. "Наше завдання — закласти потужний урожай, і, як наслідок, достатньо вагомий експортний потенціал, який дасть можливість країні стабілізувати банківську систему, платіжні баланси, торгівельне сальдо, а також зробити все, щоб країна нормально жила і працювала", — заявляє Юлія Тимошенко.

Нині в нашій країні залишився один орган, який протидіє кризі, намагається втримати стерно державного корабля, а не рівнятися на майбутні виборчі вітри. Поки опозиція в особі Партії регіонів і оточення президента України розхитують і без того складну ситуацію, Тимошенко тягне свій плуг.

Прем"єрське крісло багато хто з експертів порівнює з електричним стільцем — основним інструментом страти в США. Адже на долю Тимошенко випало урядувати в час, коли на Україну з усіх боків тисне всесвітня економічна криза, найглибша за останні 80 років. Насправді, ніхто з політиків саме тепер на це місце не хоче. І Ющенко, і Янукович, і решта прагнуть, щоб у найскладніші часи там залишалася Тимошенко. Відтак, серед усіх вітчизняних політиків ніхто більше самої лідерки БЮТ не зацікавлений в якнайшвидшому подоланні наслідків кризи.

Зараз ви читаєте новину «Прем"єр тягне свого плуга». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі