понеділок, 07 квітня 2008 18:23

Полтавські природні дива виставили на конкурс

Гора Пивиха, Кочубеївські дуби, ландшафтний парк "Гадяцький" та Парасоцький ліс потрапили до 100 об"єктів, що розглядатимуть у конкурсі "Сім природних чудес України". У липні експерти відберуть із них 21 природне диво, а до Дня незалежності — сім.

Парк "Гадяцький" має 23 тис. га. Найцінніше в ньому — мішані ліси біля села Вельбівка, в яких майже сотня рослин із Червоної книги України. На луках можна побачити природні гладіолуси, орхідеї, на болотах — біле латаття. На Гадяччині — єдина в Лівобережному лісостепу ділянка ялівцевого лісу, віком до 100 років. В урочищі Галочка є реліктовий дубовий гай, якому понад 200 років.

Інші два природних дива — з Диканського району. Перше — це три дуби, названі Кочубеївськими, віком 800 років. За народними переказами, їх посадили козацький суддя Василь Кочубей та полтавський полковник Іван Іскра. Під цими деревами 1708 року їх обох стратили за наказом гетьмана Івана Мазепи. Усі дуби заввишки 20–22 м, мають стовбури діаметром до 2 м.

Ще в районі є Парасоцький ліс. Він розташований поблизу села Михайлівка. Серед рослин шість занесені до Червоної книги, п"ять охороняють в області.

Гора Пивиха в селищі Градизьк Глобинського району — найвища точка Лівобережної України. Висота — 168 м. Її західна частина розмивається водами Кременчуцького водосховища. Щорічно зникає 5–7 м берега.

Зараз ви читаєте новину «Полтавські природні дива виставили на конкурс». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі