пʼятниця, 04 липня 2008 17:25

Полтавець Сергій 17 років вживає наркотики

Наркозалежний 35-річний Сергій півтора року бере участь у програмі замісної терапії. Він щодня приходить до обласного наркологічного диспансеру, де лікар видає необхідну дозу синтетичного наркотику еднок.

— Наркотики вживаю 17 років, — розповідає чоловік. — У юності професійно займався мотокросом. Спорт був сенсом життя. Коли призивали в армію, розподілили в Київ у спортивну роту. А потім замість мене узяли синка якогось начальника. У мене був психологічний зрив. Почав випивати. Друг запропонував наркотик. Сподобалося. Потім за крадіжки, замість армії, потрапив у в"язницю.

Після виходу з неї Сергій не хотів повертатися до наркотиків. Але не вдавалося знайти роботу. Знову почав колотися. Пробував лікуватися за різними програмами.

— Але зістрибнути не вдавалося, — продовжує він. — Доколовся до того, що на цю програму соцпрацівники благодійної організації "Світло надії" принесли мене на носилках. Не вірив, що щось вийде.

Чоловік говорить, що як почав приймати препарати, у нього з"явився сенс життя.

— Відчув, що я теж людина, — каже. — За півтора року трьох таких же безнадійних привів. Зараз готуюся до соціальної роботи у програмі замісної терапії. Хочу допомагати людям. Знижую дозу, поступово хочу відмовитися від наркотиків повністю.

Програма замісної терапії в обласному центрі діє два роки.

— Використовуємо препарат еднок, — пояснює головний лікар обласного наркодиспансеру Ігор Мацицький. — Із минулого тижня видаємо метадон. Це теж синтетичний наркотик. Два роки тому програму розпочинали 80 чоловік. Зараз залишилося 32. Коли тільки починали, жоден із них не працював. Тепер вони соціально адаптовані. Дві жінки народили абсолютно здорових дітей. Люди не перестають бути наркоманами. Але вони покращили якість життя.

Хворим лікарі видають фіксовану дозу, що позбавляє негативних проявів наркоманії, але не дає ейфоричних ефектів.

Мета програми — адаптувати людину до хвороби, допомогти жити повноцінно й зупинити ВІЛ-інфекцію.

До програми замісної терапії можуть потрапити наркозалежні зі стажем не менше п"яти років, які мали мінімум три спроби лікування.

Метадон видають із минулого тижня в обласному центрі, містах — Кременчук та Лубни. До кінця року планують долучити й Комсомольськ. У Гадячі метадонова програма повинна запрацювати з наступного року.

Зараз ви читаєте новину «Полтавець Сергій 17 років вживає наркотики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі