понеділок, 21 січня 2008 17:46

Полтавці провели перше свято сала

Автор: фото: Євген НОСЕНКО
  Мера Полтави Андрія Матковського (праворуч) на святі сала пригощають горілкою. Поруч із ним — єпископ Полтавський і Миргородський Української православної церкви Московського патріархату Филип. Від спиртного він відмовився
Мера Полтави Андрія Матковського (праворуч) на святі сала пригощають горілкою. Поруч із ним — єпископ Полтавський і Миргородський Української православної церкви Московського патріархату Филип. Від спиртного він відмовився

Минулої суботи в фольклорно-торговому комплексі "Хутір" по вул. Жовтневій у Полтаві відбулося свято сала. Полтавці з"їли 30 кг сала. Стільки продукту представили підприємства для дегустації та за перемоги в конкурсах.

Перед святом люди збираються на "хуторянському" майдані. Найбільший натовп біля павільйону "Сало — українська віагра". Там дають скуштувати й купити цей продукт — свіже, солене, копчене сало, смажене з приправами тощо.

— Може, ще попробувала б сальця, так у них хліб закінчився, — каже 62-річна Віра Єлфімова з Полтави, дегустуючи сало, перемелене із зеленню та перцем і намазане на шматочок хліба. — Оце ще маринованого куплю кілограм. Воно й недешеве — по 29 гривень. Чоловік заказав. Дома з сином ждуть, уже й картоплі наварили.

Жінки в національному вбранні з тацею в руках зустрічають міського голову Андрія Матковського. Пригощають горілкою та салом. А біля сцени ще й короваєм. Він відламує шматок, на сцену виходить жуючи.

— Полтава — столиця полтавської галушки та полтавського сала, — починає мер. — Учора був вечір пісної куті, а сьогодні вже можна й розговітися салом і горілкою.

Далі йде до вертела зі смаженим поросям, розрізає його на шматки і кладе на тацю. Ним пригощають людей.

Починається аукціон із продажу продуктів. Гроші з нього підуть на потреби дітей, позбавлених батьківського піклування. Вони перебувають у відділенні раннього дитинства міської лікарні.

Перший лот — в"язка бубликів. Її за 32 грн придбала учениця полтавської школи N3 Аліна Мироненко. Самовар 1861 року продали за 1 тис. грн. Найбільші торги розгорілися, коли винесли  фаршироване овочами порося. Його приготували в ресторані "Каштанова алея". Депутатка міськради від БЮТ Марина Невойт, 56 років, купила його за 1,1 тис. грн.

— Поросят не тримаю. Але дуже їх люблю. Коли їжджу по селах, заходжу до людей і розпитую, як вони за ними доглядають, чим годують, — розповідає жінка. — Сало треба їсти свіженьке. У перші чотири доби, після того як заріжуть кабана, воно найдієтичніше. Навіть холестерину ще не має.

Два шматки сала разом із сувенірною горілкою продали за 150 грн. А засмажене порося за 900 грн купив 35-річний підприємець Олег Білоножко. Він очолює БЮТ в Октябрській райраді Полтави.

— Я ні дня без сала прожити не можу. І сина привчив, — каже чоловік. — Найбільше люблю їздити на сало до тещі в Лохвицький район. Вона має свій секрет приготування і мене ним приворожує — свіженьке, рожевеньке, із прожилками, трішки перчене і з часничком.

Загалом з аукціону та добровільних пожертвувань зібрали близько 4,5 тис. грн. На півтори тисячі закупили електронні ваги та дитячий одяг.

Зараз ви читаєте новину «Полтавці провели перше свято сала». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі