четвер, 29 травня 2008 21:11

Пляжі не прибрані від сміття

У річці Ворскла в Полтаві вода поки що відповідає нормі для купання. Проте на берегах багато недопалків та іншого сміття, не відремонтовані туалети. У багатьох райцентрах на місцевих пляжах вбиралень узагалі ніколи не було. Хоча за статистикою спеціально обладнаних місць для відпочинку на воді в області — 27.

Рятувально-водолазні станції діють у Полтаві, Кременчуці, Лубнах, Комсомольську, Гадячі та Градизьку Глобинського району. Решта — без нагляду та обслуговування з боку рятувальних підрозділів, особливо в селах. Із початку року вже втопилося 23 людини. Із них двоє дітей.

У вівторок на пляжі біля мосту на Південний залізничний вокзал у Полтаві трактором культивують пісок. Купаються кілька людей.

— Вода нормальна! Ми з друзями сезон відкрили в середині травня, — каже 13-річний Артем Дорошенко і з розбігу пірнає у воду.

На пляжі роздягальня з цегли, побілена. Всередині не насмічено. Туалету поблизу не видно. У тіні дерев курять дівчата років 13–14.

— Ми загораємо. Як треба в туалет по-маленькому, ходимо у воду, — сміється одна. Імені не називає. — Там на заборі написано — "Туалет в посадке, 50 копеек". Дехто ходить у кущі.

У піску валяються пластикові пляшки, обгортки з чіпсів і сухариків. У кінці пляжу стоять два туалети. Один — без дверей.

56-річна полтавка Олена Михайлівна прийшла на пляж із чоловіком.

— Він купається, — говорить. — Для мене вода ще холодна. Як потепліє, буду теж купатися. А де ще можна? Ще ні разу нічого не підчіпляла.

Санепідемстанція поки що дозволяє купатися у Ворсклі. Торік у Полтаві з початком пляжного сезону й масового відвідування вода стала брудною. Пляжі офіційно закрили майже на ціле літо. Проте відвідувачів від того не поменшало. Ситуація може повторитися й цього року.

— Прикро, що вода дозволяє купатися, а місця масового відпочинку не обладнані, — зауважує головний санітарний лікар Полтави Анатолій Журавльов. — У місті тільки приватний пляж оформлений належним чином. А в інших немає господаря. Туалетів мало, або вони не відповідають нормам. Пляжі повинні прибиратися протягом дня, а не тільки ввечері чи вранці. Пісок має бути перекультивований.

Сто полтавських студентів півтора тижні тому з власної ініціативи за 2 год. прибрали прибережні ділянки Ворскли — стихійні зони масового відпочинку.

— Очистили 3 кілометри прибережної зони від тенісних кортів до моста на Копили з боку Левади, — розповідає заступник студентського мера Полтави Юрій Кращенко. — Вивезли на звалище дві машини — побутове сміття, дошки зі старої підлоги, бите скло, старі відра.

Вода в річках Полтавщини відповідає санітарно-гігієнічним нормам, у ній можна купатися, повідомляє Андрій Михайлов з обласної санепідемстанції.

У Кременчуці на центральному пляжі чиститимуть спеціальною машиною. Вона вибере сміття, у тому числі й недопалки.

— Проблем по пляжу немає. Комісія буде його приймати, — каже Олег Дембіцький, 32 роки, із Кременчуцького міського управління МНС. — Купатися не можна на новому пляжі біля парку відпочинку "Придніпровський". У позаминулому році там заглиблювали Дніпро і намили новий пляж. Але там дуже швидка течія і велика глибина. Не можна також на Озерному. Там обрив, немає плавного заходу в воду.

Приватний пляж хочуть відкрити через місяць

У Полтаві є приватний пляж "Плесо". Це територія, відгороджена дерев"яним парканом, на пляжі Октябрського району. У райвиконкомі кажуть, його орендує приватний підприємець Аліна Шаповал.
Збиралися відкрити ще торік, але через брудну воду в річці не видали санітарний паспорт.
Заходжу на територію, питаю хазяйку. Робітники не знають, де її знайти.
— У минулому році газети понаписували, що ми будемо роздавати безплатно рушники. До нас приходили пенсіонери, скандалили тут. А ми ще навіть не відкривалися, — обурюється жінка років 30. Прізвище й посаду не називає. Спілкується неохоче. — Пляж може почати працювати через місяць. Зараз він на стадії будівництва. Можу сказати тільки, що є дві роздягальні, два туалети, підключені до каналізації, дві душові кабінки. Пісок почищений, перекультивований. Є дитячий майданчик. Будуть лежаки і зонти. У барі продаватимуть пиво і морозиво.

Зараз ви читаєте новину «Пляжі не прибрані від сміття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі