середа, 17 вересня 2008 20:33

Письменникові Анатолію Костенку відкрили меморіальну дошку

На фасаді школи в Балаклії Великобагачанського району відкрили меморіальну дошку нині покійному земляку, письменнику літературознавцю та критику Анатолієві Костенку. У церемонії, крім односельців, узяли участь товариші по перу, онуки письменника Єлизавета Остапченко та Світлана Стратонова.

Організатори вшанування земляка, висловили подяку керівникам підприємства "Білагро" Юрію Кордубану, фермеру Анатолію Троню, а також Юлії Друзь і Леоніду Мацьку за фінансову допомогу.

Про письменника Анатолія Костенка в його рідному селі знали мало. Члени літературно-дослідницького гуртка "Джерела" місцевої школи почали збирати про нього інформацію.

— Усе почалося із того, що мені випадково до рук потрапила книжка про Лесю Українку "Співачка досвітніх вогнів" із дарчим написом автора Анатолія Костенка: "Моїм односельцям". Навіть соромно стало, бо раніше не чула, проживши в Балаклії 15 років, що тут народився й жив письменник, — розказує вчителька та керівник гуртка Валентина Лиходід, 41 рік. — Разом із гуртківцями почали розпитувати вчителів, жителів села про земляка. Дізналися, що він жив у Києві. 1937-го був репресований і відправлений у 20-річне заслання на Колиму, писав про Тараса Шевченка та Лесю Українку.

Детальніше про творчий і життєвий шлях Костенка розповіли гуртківцям його друзі, письменники 86-річний Анатолій Дімаров і Михайло Слабошпицький, 62 роки.

Онучка письменника киянка Єлизавета Остапченко, 60 років, передала в Балаклію частину архіву та речей Анатолія Костенка для створення шкільного музею.

Зараз ви читаєте новину «Письменникові Анатолію Костенку відкрили меморіальну дошку ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі