вівторок, 05 серпня 2008 17:45

Після жнив фермер накрив стіл

Автор: фото: Ігор ФІЛОНЕНКО
  У дворі фермера Леоніда Калакуцького за столом його працівники святкують обжинки. Дружина Калакуцького Наталія (стоїть справа) подає на стіл страви
У дворі фермера Леоніда Калакуцького за столом його працівники святкують обжинки. Дружина Калакуцького Наталія (стоїть справа) подає на стіл страви

Увечері 1 серпня в селі Гарбузівка Кобеляцького району святкували обжинки. Стіл на своєму подвір"ї накрив місцевий фермер 41-річний Леонід Калакуцький. Запросив робітників, родину, сусідів.

На подвір"я зійшлося майже 20 людей. Планували сісти о шостій вечора. Затрималися на годину, бо в одного з селян, землю якого обробляє фермер, загорівся сінник.

— Поки пожежники будуть — нехай наші їдуть трактором. Візьміть бочку велику та вогнегасники, — каже Калакуцький у телефон.

Усі сходяться на подвір"я у святковому одязі. Сідають на лавку під грушею.

— Льоня молодець. Усе робить по уму, — говорить місцевий житель 46-річниий Сергій Старостенко. — У нього порядок і на полі, і на олійниці, і на свинофермі.

— Льоня-то молодець, — перебиває його 50-річний Микола Грабина. — От тільки ті, що в нас зверху — козли. Де це бачено? Світ голодує, а в Україні зерно ніпочім, ніхто його купляти не хоче.

Калакуцький за жнива зібрав кількасот тонн пшениці та ячменю. Розрахувався з пайовиками та роздав борги. Вирішив зерно не продавати. Заховав у складах.

— Солярка для осінніх робіт у мене є, так що протримаюся, — веде далі. — А продавати пшеницю по 600 гривень я не збираюся.

Фермерством він займається 12 років. Першим у районі відкрив приватну олійницю. Має власну свиноферму. Вирощують свиней породи велика біла. Нині на міні-фермі 29 свиноматок, 100 свиней на відгодівлі.

У Калакуцького дзвонить телефон. Повідомляють, що пожежу загасили.

— Отепер сідаєм до столу, — кличе господар. — Наливаємо по першій. А ви, хлоп"ята, в дальній куток — до лимонаду, — гукає до кількох юнаків.

Серед них двоє його синів — 19-річний Денис та 14-річний Артем. Вони також працювали на жнивах. Старший — студент Полтавської аграрної академії. Проходив у батька виробничу практику.

— Усе збіжжя перевіз із поля газоном, — хвалить сина фермер. — Молодший моторолером возив комбайнерам воду. Жінка Наталія була і завфермою, й економістом, і за комірника.

Чоловіки розливають горілку. Жінкам наливають вино. П"ють за хороший врожай. На столі печене м"ясо та ковбаси, салати. Святкові короваї привезли з Кременчука. Їх пекли на замовлення.

Гості кажуть, за два тижні після жнив поля знову оратимуть. Потім засіють новим зерном.

Сваряться на тих, хто починає балакати про політику.

— Хай би їм, усі вони однакові, — зауважує Грабина.

Усі п"ють потроху. Між собою говорять, що Калакуцький не любить пияків.

Зараз ви читаєте новину «Після жнив фермер накрив стіл». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі