четвер, 24 липня 2008 18:28

Підлога з полістером не промерзає

Автор: фото: Валентина ІЩЕНКО
  Працівники полтавської спеціалізованої пересувної механізованої колони №516 оператор Ігор Тригуб (ліворуч) та слюсар Василь Корж висипають гранули полістеру в спеціальну установку. Там їх обробляють паром перед заливкою підлоги
Працівники полтавської спеціалізованої пересувної механізованої колони №516 оператор Ігор Тригуб (ліворуч) та слюсар Василь Корж висипають гранули полістеру в спеціальну установку. Там їх обробляють паром перед заливкою підлоги

55-річна інженер Ганна Головненко два роки тому поселилася в нову однокімнатну квартиру на вул. Баяна, 8 в обласному центрі. Підлога в будинку не пропускає холоду та шуму. Вона зроблена з матеріалу полістер.

— Раніше жила в квартирі з дерев"яною підлогою. Доводилося постійно шпаклювати, фарбувати, міняти дошки, бо вони провалювалися та трухли від вологості, — каже Ганна. — А як сусіди зранку прокидалися, то й нам доводилося вставати — одразу чули голоси.

Така підлога жінці прослужила сім років. 2006-го дошки замінили й утеплили керамзитом. За роботу заплатили 3 тис. грн. Цю квартиру Головненко продала й купила нову.

— Тепер нічого не скрипить і не рипить, — говорить. — І босоніж по підлозі навіть узимку ходимо. А раніше можна було без капців пройтися й застудитися. Сторонніх звуків не чути — наче у приватному секторі живемо.

Два роки тому при будівництві нових житлових будинків у місті почали робити підлогу з полістеру.

— Ми залили таку підлогу в трьох будинках, — розповідає Сергій Макаров, виконроб підприємства "Спеціалізована пересувна механізована колона N516". — Полістер робимо самі зі спеціальних гранул, цементу та води. Це змішується спеціальним агрегатом і шлангами під тиском подається на поверхи будинку. Так одразу заливаємо підлогу з утепленням та шумоізоляцією.

За три-чотири доби заливку шліфують, укривають плівкою й дають просохнути 15–20 днів. Далі її можна покривати ковроліном, лінолеумом чи паркетом.

— Така підлога уп"ятеро тепліша, ніж із керамзитом чи мінераловатними матами, — каже менеджер підприємства Валерій Левін, 61 рік. — Зараз модно підігрівати підлогу трубами з гарячою водою, які вводять у бетон. Але незначний дефект у трубі чи погрішності при зварюванні — і підлога мокра.

Підлогу з полістеру можуть зробити на замовлення й у приватних будинках. За умови, якщо її площа перевищуватиме 300 кв.м.

— Нам не вигідно гнати техніку для кількох десятків метрів. В основному робимо приватним фірмам та бізнесменам у великих садибах. Або якщо власники кількох квартир в одному будинку захочуть поміняти собі підлогу, — пояснює Левін.

Можна було без капців пройтися й застудитися

За 1 кв.м беруть 95–100 грн. Самому зробити буде удвічі дешевше. На 1 кв.м підлоги треба чотири відра полістеру, 6–7 л води та 15 кг цементу найвищої марки ПЦ-500. Усе це слід змішати бетономішалкою та залити підлогу.

— Можна й 400-ї марки, але його більше треба затратити й підлога буде не настільки міцною, — пояснює Левін.

Мішок полістеру на підприємстві коштує 190 грн, цементу ПЦ-500 — 29 грн. 1 куб керамзиту в магазинах будівельних матеріалів продають за 342 грн.

— Якщо ціни на газ ще підскочать, то керамзит узагалі обжене полістер у ціні. Бо його виготовляють із глини, яку обпікають газом, — каже Макаров.

У місцевому будівельному супермаркеті "Епіцентр К" продають утеплювач для підлоги пінополістерол. Його наносять на бетонну плиту, зверху кладуть арматурну сітку та заливають стяжку. Лист такого утеплювача розміром 0,75 кв.м коштує 34 грн.

Зараз ви читаєте новину «Підлога з полістером не промерзає». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі