четвер, 11 грудня 2008 14:29

Під землею розкопали зерносховища

Із листопада на Більському городищі в Котелевському районі тривають археологічні розкопки. За 150 м від верхів"я Більського озера біля свердловини газовиків археологи відкопали житло й господарські приміщення козацької доби.

— Ми натрапили на ями для зберігання зерна вражаючих розмірів. Їх діаметр чотири метри та глибина понад два метри, — розповідає директор історико-культурного заповідника "Більськ" Віктор Приймак, 50 років. — На Більському городищі такі великі зерносховища виявили вперше.

Зерносховища наочно доводять, якими були об"сяги виробництва зерна в цьому регіоні.

Також знайшли срібну шведську монету 1648 року. На неї натрапили біля входу в житлову напівземлянку. Монета майже не була в обігу. Це визначили за чітким викарбуваним зображенням.

За останній рік у цій частині городища археологи знайшли табір селітроварів.

Науковці із заповідника проводять розкопки у складі експедиції інституту археології Національної академії наук України на чолі з кандидатом історичних наук Олександром Супруненком із Полтави.

— Доводиться підлаштовуватися під працівників нафтогазового комплексу, — веде далі Приймак. — Вони бурять свердловини на навколишніх землях. Ми маємо дослідити ці ділянки, які здаємо шматками. Спочатку розкопали центр, а тепер — периферію. Продовжуватимемо і в січні, якщо не буде морозів.

Зараз ви читаєте новину «Під землею розкопали зерносховища». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі