четвер, 11 вересня 2008 19:08

Під Кобеляками згоріли 20 гектарів лісу

Автор: фото: Ігор ФІЛОНЕНКО
  Працівники Кобеляцького райвідділу МНС інспектор з надзвичайних ситуацій Денис Мосур (ліворуч) і командир відділення пожежної частини №28 Володимир Тіглий гасять лісову пожежу в урочищі Рожевщина
Працівники Кобеляцького райвідділу МНС інспектор з надзвичайних ситуацій Денис Мосур (ліворуч) і командир відділення пожежної частини №28 Володимир Тіглий гасять лісову пожежу в урочищі Рожевщина

У вівторок за кілометр від автодороги Київ–Дніпропетровськ в урочищі Рожевщина під Кобеляками горів ліс. Пожежу гасили 100 людей.

Близько першої дня починають горіти луки. Вітер розносить полум"я до соснового лісу. О 14.30 на місце загорання приїжджають пожежники з Кобеляк. Починають горіти дерева. Через густий сіро-чорний дим у лісі майже нічого не видно. Пожежники перекрикуються. Із палаючих хащів виїжджає пожежний автомобіль.

— Води, дайте води, — кричать кілька пожежників. — Колеги простягають їм пляшки з водою. Ті швидко п"ють.

— Єлі втекли, — витирає рота водій Олексій Головко. — Вода кончилась, двигун через дим загруз. Думали, машина згорить.

Радяться, що робити далі.

— Ющенка нада визивать, — жартує хтось.

Вогонь дійшов до лісу. Кількаметрові дерева миттєво спалахують, горять  швидко.

Із пожежниками полум"я гасять два екіпажі місцевого держлісгоспу та п"ять тракторів. Щоб зупинити вогонь, тракторист Михайло Кіральгазі їде до палаючого лісу розривати ґрунт. Це частково зупиняє вогонь.

Полум"я перекидається в напрямок Кобеляк. За кілька сотень метрів від пожежі станція техобслуговування автомобілів, кафе "Калина", мікрорайон Заворскло. Гасити вогонь допомагає власник кафе Віктор Рудич із працівниками та друзями. Начальник Кобеляцького райвідділу МНС Володимир Богун наказує валити дерева на околиці лісу поряд із дорогою.

— Якщо чесно, думав усе — гайка, — каже він. — Хотів ставити всі машини біля траси, аби тільки вогонь не перекинувся на інший бік дороги. Там кафе, дві АЗС, психоневрологічний будинок-інтернат, села Лісне, Сухинівка, Комарівка, кілька десятків тисяч гектарів лісу, який тягнеться до Нових Санжар.

Єлі втекли. Думали, машина згорить

Вітер змінює напрямок, починає стихати. Пожежники запалюють зустрічну пожежу. Пояснюють, два вогняних фронти зустрінуться й горіти буде нічому. Це спрацьовує, вогонь опускається вниз.

Близько 17.00 до палаючого лісу під"їжджають на пожежних автомобілях працівники МНС із сусідніх Нових Санжар, Козельщини та Решетилівки.

На узбіччі автошляху вишиковується автоколона. З автомобілів виходять заступник голови Кобеляцької райдержадміністрації Михайло Лещук, начальник райвідділу внутрішніх справ Юрій Сисенко, голова райради Володимир Жуков.

— Що ви тут робите? — каже до міліціонерів Михайло Лещук.

— Громадський порядок забезпечуємо, — відповідає хтось із правоохоронців.

— Поїхали б краще в село, палія найшли, — сердиться чиновник.

Близько восьмої вечора пожежа поступово згасає. Ліс заливають водою до другої ночі. Місцеві пожежники залишаються чергувати до ранку. Уночі дощ остаточно загасив вогонь.

За попередніми підрахунками, у Кобеляцькому районі згоріло 150 га лук і 20 га лісу. Районна прокуратура в середу почала збирати матеріали про порушення кримінальної справи.

У вівторок о 21.00 кобеляцькі пожежники гасили луки поряд із сосновим лісом у селі Галі. Загоряння ліквідували швидко. Вогонь не дістався дерев.

Зараз ви читаєте новину «Під Кобеляками згоріли 20 гектарів лісу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі