Ексклюзиви
четвер, 07 серпня 2008 19:11

Петриківський розпис можна купити на виставці

Автор: фото: Наталка ВІСИЧ
  Петриківський розпис майстрів з Дніпропетровщини покажуть на виставці у Полтаві. Представлять 150 тарелів, скринь, ваз, малюнків на папері
Петриківський розпис майстрів з Дніпропетровщини покажуть на виставці у Полтаві. Представлять 150 тарелів, скринь, ваз, малюнків на папері

На цьому тижні у Краєзнавчому музеї Полтави відкрилася виставка петриківського розпису. До обласного центру майстри селища Петриківка Дніпропетровської області привезли майже 150 художніх виробів. Це дерев"яні декоративні тарелі, підлогові вази, стіл, скриня, скляні вази, малюнки на папері.

— Петриківський розпис має давнє коріння, — каже голова правління центру народного мистецтва "Петриківка" Андрій Пікуш. — Він походить од древніх традицій настінних розписів, що сягають часів появи білої селянської хати-мазанки.

У палітрі Петриківського розпису закодований образ сонячного світла.

— Цікавою є символіка мотивів розпису, — веде далі Пікуш. — Наприклад, букет-вазон — одвічний образ квітучого дерева життя. Квітка — вершина краси природи, калина — символ вічної дівочої вроди, мальва — козацької доблесті, дуб — вияв сили та мужності. Зображення птаха — символ гармонії, світла, щастя. Півник означає відродження, пробудження. Зозуля уособлює таємницю вічного плину часу.

Колектив центру "Петриківка" об"єднує 40 майстрів. Їхні твори експонують на виставках у Польщі, Франції, Китаї, Голландії, Німеччині, США, Канаді, Японії. За п"ять років Колективне підприємство народних майстрів Петриківки збільшило випуск художніх виробів на суму із 154 тис. грн до 600 тис.

У Краєзнавчому музеї можна не тільки подивитися роботи, а й придбати їх. Коштують вироби від 200 до 2 тис. грн.

Вхід для дітей коштує гривню, для дорослих — 2 грн. За цим квитком можна оглянути всі експозиції.


Краєзнавчий музей розташований у Полтаві за адресою: вул. Конституції, 2. Працює із 9.00 до 16.00. У понеділок — із 10.00 до 16.00. Вихідний — середа.

Зараз ви читаєте новину «Петриківський розпис можна купити на виставці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути