четвер, 17 липня 2008 17:09

Пам"ятник Раїсі Кириченко встановлять у Землянках

Автор: фото:Віта КОНОВАЛЕНКО
  Скульптор із села Чикалівка Кременчуцького району Анатолій Котляр показує пластиліновий робочий макет пам’ятника співачці Раїсі Кириченко. За ним він зробить постать заввишки понад 2 метри
Скульптор із села Чикалівка Кременчуцького району Анатолій Котляр показує пластиліновий робочий макет пам’ятника співачці Раїсі Кириченко. За ним він зробить постать заввишки понад 2 метри

До 14 жовтня, на свято Покрови, у селі Землянки Глобинського району неподалік школи встановлять перший пам"ятник нині покійній народній артистці України Раїсі Кириченко. Цього дня їй виповнилося б 65 років. У школі є музей-світлиця співачки. Вона народилася в сусідньому селі Корещина.

Постамент буде у вигляді сцени. На ньому — золотавого кольору скульптура заввишки 2,28 м із полімер-бетону.

— Співачка в концертній сукні, із високою зачіскою. Сценічний образ збережуть, — розповідає заступник голови Глобинської райради Ігор Дорошенко, 36 років. Зініціював відкриття пам"ятника голова райради 49-річний Олександр Яковенко.

Райрада виділила 10 тис. грн на пам"ятник. Ще 1,5 тис. зібрали глобинці. Загалом потрібно 13,5 тис.

— Це недорого. Скульптор Анатолій Котляр поважає Раїсу Кириченко... Такий пам"ятник коштує від 20 до 60 тисяч гривень. Покритий він буде матеріалом, яким полірують яхти і катери. Зазвичай такого покриття вистачає на 80—100 років. Його поставки відбуваються централізовано з Англії, — додає Дорошенко.

Біля пам"ятника зроблять алеї, квітник, вимостять територію плиткою, встановлять стелу для покладання квітів. На ній напишуть: "Народна артистка України, Герой України Кириченко Раїса Панасівна". На облаштування цієї території потрібно майже 20 тис. грн.

Виготовлений із пластиліну макет пам"ятника Кириченко нині у скульптора, члена спілки художників України 68-річного Анатолія Котляра. Він живе в селі Чикалівка Кременчуцького району. За робочим макетом виготовляє каркас. На макеті видно риси обличчя співачки, кожну складку одягу. Жінка в сережках.

Пам"ятник співачці також хочуть встановити в Полтаві на вулиці її імені неподалік будівлі обласного радіо, де вона записувала пісні.

Раїсу Кириченко знають за творами "Я козачка твоя", "Пане полковнику", "Мамина вишня".

Чоловік Раїси Панасівни 65-річний Микола — музикант. Виконав із дружиною кілька пісень. Живе по вул. Ватутіна неподалік від центру Полтави. Дітей подружжя не мало.

Співачка померла на 62 році життя 8 лютого 2005-го від хвороби нирок. Поховали її в рідній Корещині. Завдяки Кириченко до села підвели газ й побудували церкву.

Зараз ви читаєте новину «Пам"ятник Раїсі Кириченко встановлять у Землянках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі