четвер, 25 вересня 2008 17:19

Овчаренки купили двокімнатну квартиру

Автор: фото: Наталка ВІСИЧ
  Юлія Овчаренко і Максим Омелян тримають кішку Сару на кухні в новій квартирі по бульвару Боровиковського, 3, у Полтаві. Тварину принесли на новосілля в квартиру Овчаренків, щоб був добробут. Матері дітей — колеги, вчителюють у школі №29. Батьки Максима от
Юлія Овчаренко і Максим Омелян тримають кішку Сару на кухні в новій квартирі по бульвару Боровиковського, 3, у Полтаві. Тварину принесли на новосілля в квартиру Овчаренків, щоб був добробут. Матері дітей — колеги, вчителюють у школі №29. Батьки Максима от

Учителька української мови школи N29 міста Полтави 35-річна Тетяна Овчаренко в понеділок отримала ключі від нової двокімнатної квартири в будинку на бульв. Боровиковського, 3. Його звели за програмою будівництва доступного житла. Це перший в Україні будинок за цією програмою.

— Сім років ми із чоловіком Василем і донькою Юлею жили по найманих квартирах, — розповідає Овчаренко. — Остання була трикімнатна в районі мотелю. За неї щомісяця платили по дві тисячі гривень. Чоловік три роки стояв на черзі в міськвиконкомі як сирота. У квітні нам запропонували взяти участь у програмі будівництва доступного житла. Погодилися.

У "Полтавабанку" Овчаренки на 7 років узяли кредит у 100 тис. грн. За цей час переплатять 68 тис. грн.

— Щомісяця треба буде платити по дві тисячі. Але вже за своє житло, — радіє Тетяна. — Чоловік сказав, що речі почне перевозити вже сьогодні.


Житловий будинок на Боровиковського, 3 збудований як пілотний проект програми будівництва доступного житла. Його почали споруджувати торік у серпні. 30% фінансування — кошти міського бюджету, 70% — гроші людей. Громадянам, які не мали власних заощаджень, "Полтавабанк" давав кредит на 7–15 років під 16,5% річних.

Секретар міськради Олександр Козуб повідомив, що зі 100 квартир будинку 89 піде на програму доступного житла, а 11 — отримають ветерани війни.

— Будівельники постаралися, збудували дім за новими технологіями. Завіряють, що будинок буде теплий. Квартири тут повністю зроблені й у них можна жити із завтрашнього дня.

Повністю опоряджені квартири в першому під"їзді. Інвалід II групи Марія Слив"як, 45 років, отримала житло в другому. Жінка разом із донькою Оленою під"їжджає на інвалідному візку до сходів. Встає із нього й навколішки повзе по сходах на перший поверх. Її обминають інші жителі, які поспішають побачити свої квартири.

— Трошки не продумали, — зауважує Слив"як. — Але до цього я жила на дев"ятому. Як ліфт не працював, доводилося повзти всі дев"ять поверхів.

Жінка відчиняє металеві двері своєї двокімнатної квартири. Упорядкувальні роботи в ній ще не завершені. Стоять мішки із будматеріалами.

— А казали, що вже й обої поклеяні, — зітхає донька Олена.

Марія Слив"як продала свою малосімейку площею 12 кв. м.

— Грошей вистачило, щоб купити за цією програмою двокімнатну на першому поверсі. Уже заплатили 30 тисяч доларів. Ще треба буде щось доплачувати. Але це вже будуть копійки. 20 років простояла на черзі, щоб отримати житло.

Через 15 хв. після того, як усім новоселам вручили ключі від квартир, приїжджає прем"єрка Юлія Тимошенко. Вітає всіх новоселів. Разом із мером Андрієм Матковським перерізають червону стрічку. Її ведуть у перший під"їзд, показують квартиру Ольги Северіної.

Матковський розповідає прем"єрці, як удалося здешевити будівництво:

— Земельна ділянка була виділена безкоштовно, із частково підготовленими комунікаціями. Залізобетонні панелі й металопластикові вікна виготовляв сам забудовник — Полтавський домобудівельний комбінат. Тому вартість одного квадратного метра з опоряджувальними роботами становить 3320 гривень. А в нових будинках, які зводяться в Полтаві на продаж, один метр коштує шість тисяч гривень.

— Значить, можна будувати без спекуляцій і щоб людям було доступно, — каже Тимощенко.

Під доступне житло в Полтаві виділили ще чотири земельні ділянки. Розпочалося фінансування наступного будинку.

Зараз ви читаєте новину «Овчаренки купили двокімнатну квартиру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі