середа, 26 грудня 2007 17:14

Останки 55 воїнів зберігають на заводі

Два місяці на складі колишнього заводу "Восход" у райцентрі Чутове лежать останки 55 радянських солдатів. Їх нібито викопали в Чутівському районі і 26 жовтня мали перепоховати на меморіальному комплексі неподалік райдержадміністрації. Захід приурочували до річниці визволення України.

У призначений день зранку виконувач обов"язків голови Чутівської райдержадміністрації Михайло Хворост, 44 роки, наказав зупинити перепоховання.

— За два дні до початку свята представники Українського союзу ветеранів війни в Афганістані заявили, що знайшли останки 22 людей. Через день сказали, що їх уже 55. Такі темпи всіх зацікавили, — розповідає Хворост. — Потім виявилося, що вони розкопали братську могилу села Нижні Рівні. Там усе село сполошилося. А де точно викопали останки, ніхто напевно сказати не може.

Розкопки проводила пошукова група приватного археолога з Полтави Олександра Ломакіна, 37 років. Із ним працювали п"ятеро осіб. Роботи спонсорував директор фірми "Сателіт" 51-річний Юрій Цомартов. Він — засновник приватного Полтавського музею конфліктів ХХ століття й опікується похованнями солдатів.

— Ломакін нам сказав, що в Чутівському районі викопає останки радянських воїнів, — каже Юрій Цомартов. — Ми переговорили з керівництвом району, підготували до Черняківської, Іскрівської, Артемівської сільських рад та Чутівської селищної ради листи від музею. Усі дали згоду.

Офіційного дозволу на розкопки більшість рад не дали.

— У мене просили дозволу на проведення розкопок у посадці села Кочубеївка. Я був проти, — каже голова Черняківської сільської ради Микола Штанько, 53 роки. — Та з ними був слідчий районної прокуратури Микола Балясний (голова районної організації Українського союзу ветеранів війни в Афганістані. — "ГПУ"). Через це я погодився. За кілька днів до мене подзвонили жителі села Нижні Рівні й поскаржилися, що хтось розрив братську могилу. Там біля обеліска поховані 30 вояків. Люди щороку носили туди квіти.

Юрій Цомартов припускає, що Ломакін міг викопати "не ті" кістки.

— Він казав, що буде 150 останків. Може, помилився. Але щоб зберегти свій авторитет переді мною, щось десь і викопав.

Олександр Ломакін здивований, що останки досі не поховані.

— Ми проводили розкопки в селі Артемівка та багатьох інших місцях, — не хоче називати села Ломакін. — А в Нижніх Рівнях — пусте урочисте поховання, там нічого немає. Згідно з постановою Кабінету Міністрів, братські могили повинні переноситися з вимираючих сіл на єдине центральне кладовище.

Із Цомартовим Ломакін більше не спілкується.

— Нам сказали працювати й запевнили, що всі дозволи будуть. Ми як ідіоти працювали. А результат — вийшли цапами-відбувайлами.

Справою займається міліція.

— Встановлено, що останки викопали в селах Кочубеївка, Артемівка і частину в Полтаві на території колишніх артскладів. Їх перевіряють. Замислу в пошкодженні могил не було. Треба повторно допитати тих, хто вів розкопки, — каже дільничний Чутівського райвідділу Олександр Пирлик, 38 років.

За тиждень розслідування мають завершити. Міліція рекомендувала райраді взятися за перепоховання. Відповідно до закону саме органи місцевого самоврядування відповідають за це.

Нині кістки лежать на заводі в шести трунах.

Зараз ви читаєте новину «Останки 55 воїнів зберігають на заводі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі