середа, 14 листопада 2007 07:04

Осінню депресію лікують сон і друзі

  Віталій Закладний: ”Депресія може тривати від кількох днів до кількох років”
Віталій Закладний: ”Депресія може тривати від кількох днів до кількох років”

Через осінню депресію на чверть збільшилася кількість звернень до Полтавського обласного психо-неврологічного диспансеру. Головний лікар 50-річний Віталій Закладний радить пацієнтам більше спати й дозволяти собі невеличкі радощі.

— Нині відбувається значне зростання депресій, особливо прихованих. Певні психологічні проблеми людини пов"язані з гео-, метео- та часовими факторами. Навесні й восени є ризик загострення хвороб психіки, — каже Віталій Петрович.

Чому саме в ці періоди?

— Людина — це частина природи, у ній є біологічна циклічність. Єдине, що ми визнаємо, це місячний цикл у жінок. Хоча такий же цикл є й у чоловіків. До певної міри є й денний цикл. Люди більш активні вранці. Але не всі, бо ми умовно поділяємося на "сов" і "жайворонків". На осінньо-зимовий період припадає різке зниження активності в живій природі. Узимку частину енергії ми витрачаємо, щоб зігрітися.

Що ж таке депресія?

— Для широкого загалу депресія — це період пригніченого настрою, небажання працювати, якогось біологічного гальмування. Але насправді депресія — це захворювання. Як захворювання психіки вона пов"язана зі зниженням енергії, подавленістю настрою, песимістичним поглядом на життя.

Депресія може тривати від кількох днів до кількох років.

Зараз із усіх хвороб, пов"язаних із психікою, депресія найкраще лікується. Людина повністю видужує.

Як її лікувати?

— Спеціальними антидепресантами. Якщо їх уживати, то людина не відчуває сонливості й слабкості.

Чи можна лікуватися без медикаментів?

— Треба отримувати приємні емоції — виїжджати на природу, ходити з друзями до кав"ярні. Для дівчини, яка обмежує себе в їжі, — з"їсти тістечко або плитку шоколаду. Можна переставити меблі в будинку задля задоволення, змінити щось у одязі, сходити на виставу чи фільм, прочитати книжку.

Є гарний метод лікування: розповісти про проблеми іншій людині, навіть не розраховуючи на пораду. Розділена з кимось проблема — це вже півпроблеми.

Восени й навесні слід довше спати, зменшити на якийсь час навантаження, їсти більше фруктів, уживати комплекс вітамінів.

Що робити, якщо депресія не проходить?

— Не бійтеся звернутися до психіатра — це не вирок. Він не обов"язково припише ліки. Може дати слушну пораду. Важливо розібратися в проблемі.

Зараз ви читаєте новину «Осінню депресію лікують сон і друзі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі