четвер, 24 березня 2011 16:48

Орендну плату зменшили на 20 відсотків

Минулого понеділка підприємці Полтави пікетвали міську раду. Протестували проти переведення ринків у комунальну власність міста. Поріг установи засипали гречкою.

Із 30 ринків у місті три вже стали комунальними — Мотель, Браїлки, Книжкове джерело.  Це ініціатива міського голови Олександра Мамая. Підприємцям зменшили орендну плату на 20%. Власники ринків через суди намагаються повернути колишнє майно.

— Ринок будували на місці сміттєзвалища, вкладали гроші, час і сили. Прийшов новий мер, не продовжує договір оренди, — каже співвласник Садів-2 Євген Наливко, 50 років. За місяць у нього закінчується термін оренди землі ринку. Уже отримав лист від міської ради про переведення його в комунальну власність. — Ніхто не збирається відшкодувати нам вкладені гроші. Це позначиться на підприємцях. Якщо в мене заберуть ринок, то і я не лишу там нічого, що робив своїми руками.

Реформа негативно вплине на роботу підприємців, переконаний власник ринку Мотель Віктор Бажан:

— Плата за оренду квадратного метра раніше була 2 гривні 46 копійок. У цю суму входили користування державною лабораторією, освітленням, водою. Зараз платять на 34 копійки менше за містове і додатково оплачують решту комунікацій. Виходить дорожче, ніж було, — каже Віктор Васильович. — Прикро, у конфлікт втягнули підприємців. Вони налякані, бояться втратити місце, роботу. Власники більш захищені, мають документи. Новий договір, який люди підписали з комунальним підприємством "Полтава-сервіс" має багато підводних каменів. Там прописано, ціна за оренду може змінюватися. Ми, власники, цього не могли зробити без затвердження в інспекції цін обласної держадміністрації.

У місті говорять, ринки хочуть монополізувати. Комунальне підприємство не спроможне утримувати їх у належному стані. Підвищуватиме вартість оренди, звільнятиме реалізаторів. Підприємці змушені будуть продавати все дорожче. Чутки заперечують у "Полтава-сервіс". Кажуть, люди задоволені переведенням ринків. Із підприємцями підписують договір на п'ять років. У міській раді безкоштовно узаконюють збудовані без дозволів намети і контейнери.

— Жодна людина не лишиться роботи і не піде з ринку, — каже директор "Полтава-сервіс" 38-річний Юрій Пантюх. — Орендну плату зменшили на 20 відсотків. Жодній людині не нарахували пеню, якщо прострочила платіж. Якщо збудували контейнер за власні кошти, нехай розпоряджаються, як вважають за потрібне. Можуть продати. Із новою людиною також підпишемо договір. Якщо у власника є документи, котрі підтверджують, що він за свої гроші проводив комунікації, ці кошти йому відшкодуємо. Як показує практика, на освітлення, навіси, внутрішні мережі збирали з підприємців по кілька гривень. Жоден підприємець із комунальних ринків не поскаржився, що жити стало гірше. Які причини виводять деяких страйкувати під міською радою, не розумію.

Зараз ви читаєте новину «Орендну плату зменшили на 20 відсотків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі