Ексклюзиви
вівторок, 07 жовтня 2008 18:49

Олександр Дрозд за день продає грибів на 100 гривень

Автор: фото: Ірина ГРИЗОДУБ
  64-річна жителька Малої Рублівки Котелевщини Віра Дмитренко на в’їзді в село зі сторони райцентру продає гриби, які назбирали її донька Валентина з онукою. Каже, вторговані гроші йдуть на оплату комунпослуг
64-річна жителька Малої Рублівки Котелевщини Віра Дмитренко на в’їзді в село зі сторони райцентру продає гриби, які назбирали її донька Валентина з онукою. Каже, вторговані гроші йдуть на оплату комунпослуг

У сезон збору грибів їх продають відрами біля траси. Окремі торгують консервацією. За п"ятилітрове відро білих грибів просять до 50 грн, польських — 35–40 грн.

Жителі Кобеляк виносять гриби на узбіччя траси Київ—Дніпропетровськ. В окремі дні на 20-кілометровому відрізку шляху можна налічити до 30 продавців.

— Найкраще беруть білий гриб, — розповідає 40-річний Олександр із Кобеляк. — Купляють в основному кієвляни і дніпропетровці. Столичні кажуть: у нас білого, як грязі. Но ми його в Кієві не берьом. Господін Чорнобиль сдєлав своє дєло. Із Дніпропетровська тоже домашній гриб бояться їсти. А в нас екологія чиста, от вони й купляють.

Біля Олександра паркується чорний джип "ауді". Чоловік швидко викладає з відра почищені маслюки. Відро з білими вже стоїть біля дороги.

Водій навіть не дивиться в їхній бік. Переходить дорогу та йде до лісу.

— От жлоб, їздить на тачці за 100 штук "зелених", а на гриб йому дєнєг жалко, — бурмоче Олександр. — Ну нічо, хай пошукає, в тому лісі й грибниці білої немає.

На узбіччі дороги біля Малої Рублівки на Котелевщині подружжя Дроздів — 24-річний Олександр та 18-річна Назіра — торгують грибами із "москвича". Збирали їх за 15 км від села.

— Покупці просять, щоб маслята чищені були. Із цих грибів треба обдирати слизьку шкірку на шляпці, а це морочна робота, — пояснює Олександр.

П"ятилітрове відро почищених маслят продають за 30 грн. Нечищені дешевші на 5 грн. За день подружжя вторговує майже 100 грн.

Біля зупинки в Малій Рублівці торгує Світлана Швець, 44 роки. Вона бібліотекар, але роботи в селі не має. Жінка збирає гриби вже п"ять останніх років, як повернулася в Малу Рублівку з Донецька. Два роки тому на вторговані гроші купила телевізор. Цей рік хоче придбати моторолер.

На пеньку стоять півлітрові банки. Банка білих — 25 грн, маслят — 20 грн. Жінка має постійних клієнтів.

— На таких крутих машинах до двору під"їжджають, що й не снилося, — каже Світлана. — Откривають при мені одну банку, пробують гриби, а потім усі забирають.

Робочий день грибників починається о п"ятій ранку і закінчується після заходу сонця. Якщо гриби зібрані, їх продають навіть у дощ. Запевняють, товар специфічний, довго не зберігається.

— У цьому году для білого погана погода була, — роз"яснює кобелячанин Олександр. — То засуха, то ночі холодні. По-настоящому сезон почався тільки недавно. Пішов весь гриб — і білий, і маслюк, і зеленуха. Тіки вдарить приморозок — і білого вже не буде.

Міліція, за словами самих грибників, їх не зачіпає. Інколи приїжджають чоловіки в погонах. Наберуть грибів. Кажуть, що то "для начальства".

— Брешуть, — упевнений один із грибників Сергій. — Їх начальник у мене регулярно скупляється і платить гроші, як і всі.

Грибники говорять, якщо не буде сильних морозів — гриби родитимуть до нового року.

У Семенівському районі найбільше грибне місце — колишній Досаафівський автодром у селі Тарасівка. Місцеві там збирають печериці.

У Милорадовому знайшли 9-кілограмового дощовика

— Тиждень тому охоронці нашого підприємства, коли об"їжджали територію, в селі Милорадове Котелевського району знайшли гриб. Такий великий, що руками не охопиш, — розповідає 28-річний слюсар Полтавигазвидобування Віталій Гасан.

Гриб привезли на пост охорони. Там зважили. Він має понад 9 кг. Гасан говорить, охоронці самі його їсти не стали.

— Їм таке заборонено, — зауважує Віталій. — А вдруг хтось би отравився на роботі. Начальника охрани винуватили б.

Два дні дощовик лежав на підприємстві. Із ним усі фотографувалися. Потім охоронці віддали його місцевим жителям.

У понеділок, 6 жовтня, ще один із працівників підприємства Олександр Журбін, 48 років, біля ставка в селі Милорадове також знайшов чотирикілограмового дощовика. Чоловік приніс показати гриб колегам. Планує забрати його додому та засмажити.

Інна МОСКАЛЬЧУК

Зараз ви читаєте новину «Олександр Дрозд за день продає грибів на 100 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути