четвер, 19 червня 2008 18:38

Окуляри від сонця повинні мати спеціальний захист

Автор: фото: Олена ЛУЦЕНКО
  У магазині оптики ”Неостиль” у Полтаві сонцезахисні окуляри перевіряють на спеціальному пристрої ”Ювітестер”. Він випромінює ультрафіолет. Окуляри зі спеціальним захистом його не пропускають
У магазині оптики ”Неостиль” у Полтаві сонцезахисні окуляри перевіряють на спеціальному пристрої ”Ювітестер”. Він випромінює ультрафіолет. Окуляри зі спеціальним захистом його не пропускають

"Для очей безпечні ті окуляри, які захищають від ультрафіолету", — розповідає власник магазину оптики "Неостиль" на вул. Жовтневій у Полтаві Юрій Хрульов, 54 роки.

У спеціалізованих магазинах оптики пропонують окуляри із сонцезахисною дією. На прохання покупця власники мають показати документи і ліцензії, які це доводять. Зазвичай в окулярах ставлять пластикові лінзи.

— У спеціалізованих магазинах пропонують високоякісний пластик із захистом для очей, — каже Світлана Крюкова, 34 роки, консультант магазину "Оптика" на зупинці майдан Незалежності в Полтаві. — Традиційно обирають лінзи коричневі та в сіро-зелених тонах. Лікарі не рекомендують блакитні та рожеві, бо вони ушкоджують сітківку ока.

В "Оптиці" можна замовити скляні лінзи. Вони коштують від 60 грн, оправа — від 15 грн. Сонцезахисні окуляри тут продають від 150 грн.

У магазині оптики "Неостиль" на вул. Жовтневій окуляри обійдуться від 59 грн до 8 тис. грн.

Їх захисну дію демонструють перед покупцем на спеціальному пристрої "Ювітестер".

— У ньому є ультрафіолетова лампа. На поверхні зі спеціальним покриттям написано "ЮВІ". Якщо на нього потрапляють ультрафіолетові промені, він світиться. Якщо ж ми на його шляху поставимо лінзу, він не проявляється, — Юрій Хрульов прикладає до поверхні окуляри.

Окуляри з поляризованими лінзами коштують від 129 грн. Їх теж тестують на сонцезахисний фактор. Для цього треба подивитися на картинки-тести.

— По захисту вони однакові, — каже продавець-консультант магазину Ірина Баннікова, 28 років. — Просто поляризація надає комфорт. Вони знімають сліпуче яскраве світло і відблиски сонця.

Поляризовані окуляри перевіряють також "народним методом". Для цього потрібно взяти дві пари, поставити дві лінзи паралельно одна до одної. Якщо подивитися через них, зображення буде затемненим. Якщо ж повернути одну з пар під кутом 90 градусів — картинка зникне.

— На кожну ціну можна підібрати підходящий варіант. Просто одні люди шукають якість, а інші платять за відомий бренд, — зауважує Ірина.

На ринку пропонують окуляри від 30 до 120 грн. Найдорожчі тут із поляризованим склом — воно відбиває ультрафіолет і знімає відблиски сонця. Від 60 грн такі самі виставили біля магазину "Театральний" на вул. Жовтневій.

— Дешевші окуляри за 60 гривень не захищають від сонця, — зізнається продавець-консультант 22-річна Лариса Гузик. — Вони часто спотворюють зображення: приближують його або створюють відчуття ями. Проте це ще залежить від зору людини.

Викладачка Інституту економіки і права Лілія Терещенко, 23 роки, цього року придбала нові окуляри з коричнево-зеленим відтінком за 160 грн.

— Вибираю із сонцезахисним фактором. Дивлюся на якість скла і його колір. Чорні не купую. Це шкідливо, бо зрачок розширюється і пропускає більше світла. Краще брати з синьо-зеленим відтінком. Ще дивлюся, щоб зручні були, — каже Лілія. — Влітку та навесні за сонячної погоди постійно одягаю окуляри або кепку з козирком.

Пенсіонерка Тетяна Попова, 75 років, купила окуляри на базарі за 10 грн.

— Підійшла до лотка і попросила найдешевші. Такі вже, мабуть, не продають, — жінка поправляє на очах коричневі окуляри в золотистій оправі у формі краплі. — Очі трохи треба ховати від сонця. У цих мені не дуже комфортно, але на дорожчі не маю грошей.

Зараз ви читаєте новину «Окуляри від сонця повинні мати спеціальний захист». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі