четвер, 28 жовтня 2010 16:36

Одним балончиком замальовують три "квадрати"

"Малолєток хоч хлібом не корми, дай почту обписати. Увечері все нормально було, а вранці — стіна обписана. За цим разом красіво зробили, а то все дурню якусь малювали. Перед цим тут гільйотина жидам була. Зафарбували її, а вона крізь фарбу світилася", — розповідає поштарка з відділу зв'язку №2 біля зупинки "Вулиця Панаса Мирного" в Полтаві, просить не називати її.

Для малювання використовують спеціальні балончики з фарбами. Непрофесійні графітники переважно купують їх на авторинку. Середня вартість одного — 60 грн. Ним можна замалювати 1–3 кв. м стіни.

За розмальовування стін будинків, гаражів, під'їздів можуть оштрафувати на 51–136 грн. Графітників у міліції називають дрібними хуліганами.

Для графітників у Полтаві встановили спеціальну дерев'яну стіну за Співочим полем. Малюнки поповнюються рідко, дерево від сирості струхлявіло і почало осипатися.

Професійний художник-графітник Віктор Кущенко з Донецька не вважає чимось поганим розмальовування будинків:

— Наша доблесна міліція в сучасному мистецтві розбирається слабо. Геніальне полотно назвуть хуліганством і зафарбують. Графіті — соціальні проекти, спрямовані на публіку. Обмальовувати архітектурні пам'ятки вважаю недопустимим. А сірі одноманітні будинки прикрасили б.

Віктор Кущенко написав кілька робіт на замовлення в Полтаві, оформив двері майстерні кераміста Андрія Собяніна.

Сьогодні вважають модним розписати графіті власний гараж чи стіни будинку. Професійним графітникам платять по $35 за кв. м. За день можна намалювати до 15 "квадратів".

Зараз ви читаєте новину «Одним балончиком замальовують три "квадрати"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі