четвер, 04 листопада 2010 19:21

Новий мер у першу чергу зробить ревізію в міській раді

Автор: фото надане Олександром Мамаєм
  Олександр Мамай
Олександр Мамай

42-річний Олександр Мамай стане новим міським головою Полтави. За нього проголосували вчетверо більше виборців, ніж за діючого мера Андрія Матковського — 62% проти 14%.

Це результати паралельного підрахунку. Офіційні мають оголосити в п'ятницю, 5 листопада. Третім фінішує колишній губернатор Полтавщини Валерій Асадчев — 9%.


Що в першу чергу зробите на новій посаді?

— Запросимо контрольно-ревізійне управління. Якщо будуть порушення, звернемося до правоохоронних органів, — каже Олександр Федорович в ексклюзивному інтерв'ю "ГПУ". — Також переглянемо всі рішення сесій, неправомірні відмінимо. Проект міського бюджету на наступний рік почнемо готувати після повної ревізії.


Як будете гарантувати об'єктивність прийнятих рішень, адже опозиції в міськраді майже не буде?

— Вона хоч і невелика серед депутатів, але буде. Головна наша опозиція — журналісти, які нас контролюватимуть.


Дороги в Полтаві у вибоїнах, минулої зими погано прибирали сніг. Що робитимете з цього приводу?

— Якщо не вистачатиме техніки для прибирання снігу, підключу її з власних підприємств. За це не візьму ні копійки. Щодо доріг, то планую відкрити асфальтовий завод у Полтаві. Наймемо 200–300 працівників. Усі гроші залишаться тут, а не як до цього йшли в Харків. Узагалі хочу об'єднати всі комунальні служби, щоб злагоджено працювали як єдине ціле.


Обіцяний молокозавод буде?

— Півтора року до цього влада не видавала дозволу на виготовлення проектної документації. Тепер її сам підпишу. Завод збудуємо на вулиці Половки. Молокопродукція буде на 30 відсотків дешевшою, ніж виробників з інших міст.


Після виборів приватні перевізники перестали безплатно возити пільговиків. Пояснюють, що вони це не зобов'язані робити, бо це була лише домовленість з Андрієм Матковським.

— Через годину, як отримаю посвідчення мера (його має дати голова територіальної виборчої комісії на першій сесії міськради, яку скликає після оголошення офіційних результатів виборів. — "ГПУ"), домовлюся з перевізниками і знову возитимуть.


Місяць тому став удруге дідом


Олександр Мамай народився 11 червня 1968 року в Полтаві. Його батько помер, тож з 14 років почав працювати двірником, вантажником, дрібним підприємцем, щоб допомагати матері та сестрі. Школу №19 закінчив з двома четвірками, решта — п'ятірки. Вищої освіти не має — технічний вуз покинув на першому курсі.

Тепер живе в двоповерховому будинку на Половках. Їздить на БМВ. Дружина 48-річна Людмила — домогосподарка, має "кадиллак". Раніше працювала в сільгоспкомпанії чоловіка "Інтер-Агро". На підприємстві — більше 5 тис. робітників. Господарство виробляє 37% молока в області. Вирощене щороку на 40 тис. га зерно можна помістити у 3 тис. залізничних вагонів. Валовий дохід "Інтер-Агро" становить 1,5 млрд грн. 5% від чистого прибутку Мамай витратив на вибори. Це приблизно 4–5 млн грн. Андрій Матковський стверджує, що цифра вдесятеро більша.

Очолюване Мамаєм громадське об'єднання "Наш дім — Полтава" працюватиме й надалі. У грудні кожному третьому полтавцю (малозабезпеченому) роздадуть продуктові набори. На це витратять 7 млн грн.

У Мамаїв син і дві доньки. Сергієві — 9 років. 23-річна Наталія заміжня за Богданом Кириченком, двоюрідним братом нардепа Андрія Веревського. Виховують 3-річну Софію. У старшої доньки 27-річної Ірини Климко і зятя Володимира Бакуменка місяць тому народився син Іван.

Олександр Мамай до церкви ходить переважно на свята. Каже, не віддає переваги жодній із православних конфесій.


Начальників управлінь, жеків, директорів шкіл і головлікарів не звільнятиме


Посаду секретаря міської ради віддають Партії регіонів. Першим заступником міського голови стане керівник багатопрофільного підприємства В'ячеслав Стеценко. З ним Мамай співпрацює 15 років. Крім нього, буде ще двоє-троє заступників мера. Їхні імена не розголошують. Прес-службу міської ради хочуть переформатувати в більш потужне інформаційне управління або комунальний медіа-холдинг.

Начальників міських управлінь, жеків, директорів шкіл і головних лікарів Мамай обіцяє не звільняти. Жеки поступово хочуть зробити приватними, тобто реорганізують в об'єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ).

У міській раді партія "Совість України" матиме абсолютну більшість — 38 депутатів з 50 можливих, за попередніми даними. Решта — у Партії регіонів, "Батьківщини", "Фронту змін" і комуністів.

У трьох райрадах міста "Совість України" матиме 70–80% депутатських мандатів. Наприкінці їхньої каденції, бо по закону раніше не можна, хочуть розпустити райради і зробити з них адміністрації.

Зараз ви читаєте новину «Новий мер у першу чергу зробить ревізію в міській раді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі