четвер, 04 вересня 2008 18:28

Ніж перед гострінням змочують у солі

— Якісь ножі тупі останнім часом попадаються. Що не куплю, через тиждень уже гострити треба, — обурюється 46-річна Людмила Литовченко з міста Миргород. Перед гострінням ножа вона занурює його в розчин кухонної солі.

— Мене так мама навчила. Перед тим, як братися за точило, я на стакан води кидаю чайну ложку солі. Туди десь на півгодини опускаю ніж. Тоді наточую його ще мокрим, не витираючи.

Ніж та ножиці перед точінням на 15–20 хв. також кладуть у слабкий розчин сірчаної кислоти. Потім обмивають водою і протирають лезо піском.

— Якщо хочете нормального ножа й цінуєте своє здоров"я, не купуйте його там, де все по 5 гривень. Цими ножами можна хіба що стругати дошки, а не різати харчові продукти, — радить продавець господарських товарів на Центральному ринку Полтави Микола Терещенко, 36 років. — Якісні ножі одразу нагострені. Якщо вам пропонують тупий, можливо, його лезо виготовлене з низькопробної сталі. Тобто воно швидко затуплюватиметься, окислюватиметься і темнітиме.

Найкраще брати набір із підставкою, кажуть торговці. Нагострені ножі не мають торкатися інших предметів, тобто лежати з ложками та виделками. Якщо купувати ножі окремо, то слід зберігати їх на магнітній стрічці або на гачечках.

— Солідний виробник завжди ставить логотип на лезах. Напис наносять електрохімічним способом. Інструкцію, як правило, вкладають у коробку, а не пишуть на ній, — продовжує Терещенко.

Ножі потрібно гострити раз на місяць. Нарізати продукти найкраще на дерев"яних дошках. Забруднені ножі варто одразу мити, а не залишати брудними чи у воді. Хліб нарізають ножем із заокругленим лезом завдовжки 20 см, м"ясо — із прямим лезом завдовжки 13 см. Для нарізки фруктів використовують ножі, довжина леза яких 10–12 см.

Зараз ви читаєте новину «Ніж перед гострінням змочують у солі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі