Ексклюзиви
пʼятниця, 12 вересня 2008 19:10

Ніна Чумак після аварії померла в лікарні

Автор: фото з архіву Олени Пилипенко
  Ніна Чумак із родичами під час гостювань у селі Слобідка Миргородського району. Вона тримає онука Богдана. Позаду донька Олена (ліворуч), племінниця Ірина, біля неї сидять зять Ігор (праворуч) і сусід господарів оселі. Попереду — сват Дмитро. Фото 2002-го
Ніна Чумак із родичами під час гостювань у селі Слобідка Миргородського району. Вона тримає онука Богдана. Позаду донька Олена (ліворуч), племінниця Ірина, біля неї сидять зять Ігор (праворуч) і сусід господарів оселі. Попереду — сват Дмитро. Фото 2002-го

5 вересня за фактом дорожньо-транспортної пригоди, що сталася 8 серпня на вул. Короленка в Котельві, порушили кримінальну справу. Тоді УАЗом збили місцеву жительку Ніну Чумак, 52 роки. 30 серпня вона померла в хірургії.

Родина потерпілої чекає суду. Говорять, що чоловік, який збив матір, дав 3 тис. грн на лікування. Гроші приніс його родич.

Ніна Чумак увечері на велосипеді поверталася додому з роботи. Працювала дояркою. Після аварії її доставили в лікарню зі струсом мозку, відкритим переломом лівої гомілки та заочеревинною гематомою.

— Нам її без сознанія привезли, — каже завідувач хірургічного відділення місцевої лікарні Михайло Старокожко, 59 років. — Багато крові втратила. Три дні до тями не приходила. Діти від неї не одходили.

Пацієнтку лікували антибіотиками, кололи знеболювальні. Ногу поставили на витяжку.

Після того як влили кров, жінці покращало. Малокрів"я зникло.

— Результати аналізів, УЗД говорили, що вона пішла на виздоровлення, — продовжує лікар. — Ніна почала добре їсти. Мочі достаточно було. Ні на що не жалілася. Словом, була совєршенно нормальною. Якби не нога, то з вересня її можна було виписувати.

25 серпня Старокожко поїхав у відпустку на море. Лікування пацієнтки передав колезі хірургу Анатолію Запорожченку. Ніні зробили контрольний знімок гомілки. Відхилень не виявили. За п"ять днів жінка померла.

— Для мене — це шок, — веде далі. — Мені розповідали, що Ніна попросилася в туалет. Підтягнулася на ліжку, сіла на судно. Потужилася. Потім зойкнула: "Ой, у мені наче щось обірвалося!" Посиніла і впала.

У Старокожка 35 років хірургічного стажу. Він переконаний, що це типова клініка тромбозу легеневої артерії.

Розтин тіла проводило Полтавське бюро судово-медичної експертизи. У довідці про причину смерті вказали, що Чумак мала тупу травму живота з розривом внутрішніх органів, перитоніт та інтоксикацію.

— Не знаю кому й вірити, — втирає сльози донька Олена Пилипенко, 29 років. Поправляє чорну хустку. — Мені відомо, що таке перитоніт. Сама ветфельдшер. Мама не казала, що в неї живіт болить чи ще щось. Може, нас жаліла, мовчала.

Чоловік Олени 28-річний Ігор говорить, що тіло повезли на експертизу без історії хвороби. Без цього документа в Полтаві відмовилися робити розтин. Довелося повертатися до Котельви.

Після похорону тещі Ігор лікує нервовий стрес.

Ніна Чумак народилася в Молдові. У 29 років залишилася вдовою з чотирма дітьми. Найменшим двійнятам Маріанні та Костянтину було по чотири місяці, як у чоловіка Олексія після жовтухи розклалася печінка.

У 1990-х перебралися до Зіньківського району. Торік — до Котельви.

— Мама часто була на дошці пошани. Трудилася для нас, дітей. Костю ще хотіла одружити, — Олена гортає фотоальбом. — Завжди заховається на фото поміж нас, дітей, що її й не видно. Онуків до безтями любила. Хтось пригостить її цукерками чи печивом — сама не їла. Йде з роботи мимо нашої хати та заносить онуку Богданчику.

— Вона не вміла гризтися, — додає Костянтин. Він жив із матір"ю. — Я їй казав: "Мам, вам треба таблетки, як Леопольду, щоб ви були зліші". Ніколи на нас не кричала.

Ніну Чумак поховали 1 вересня на Троєцькому кладовищі в Котельві. Сільгосппідприємство, на якому працювала жінка, допомогло продуктами, надало машину. На похорон людей із Зіньківського району привозили. Минулої суботи справили дев"ятини. Родина ходила до церкви молитися.

У травні цього року Ніну Чумак на тому ж місці по вул. Короленка, де сталася остання аварія, збив моторолер. У неї був струс мозку. Лікувалася в лікарні. Після того жалілася, що голова часто болить.

Зараз ви читаєте новину «Ніна Чумак після аварії померла в лікарні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути