середа, 16 квітня 2008 18:21

Назвали будівельні матеріали, які найбільше шкодять здоров"ю

— На клей для шпалер "Метилан" надходили скарги. Люди нарікали на погане самопочуття, — розповідає заступник головного санітарного лікаря Кременчуцької санітарно-епідеміологічної станції Віктор Самойленко. — Вміст формальдегіду в ньому перевищує норму в 10–20 раз. Окрім клею, знаходили шкідливі речовини в меблях, лінолеумі, ДВП, товарах для дому.

Дослідження на наявність токсичних компонентів клею проводила токсикологічна лабораторія Полтавської обласної санепідемстанції. У клею для шпалер "Універсал-преміум" фірми "Метилан" вміст формальдегіду становить 0,1–0,22 мг/куб. м при нормі 0,01 мг. У "Вініл-преміум" цієї ж фірми вміст формальдегіду при нормі 0,01 мг/куб. м становить 1–0,25 мг. Формальдегід внесений до списку токсичних канцерогенних речовин, негативно вливає на репродуктивні органи, дихальні шляхи, очі, шкіру, центральну нервову систему.

— Клей заборонили продавати та використовувати лише в Кременчуці, — говорить Самойленко. — Перешкодити фірмі випускати його ми не можемо. Слідкувати за продавцями також. Ми лише попереджуємо людей, щоб вони не купували отруйні товари.

Клей "Метилан" виробляє компанія "Хенкель Баутехнік Україна". Від інших він відрізняється кольоровим індикатором, який дозволяє відслідковувати рівномірність нанесення клейового шару.

Зараз ви читаєте новину «Назвали будівельні матеріали, які найбільше шкодять здоров"ю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі