четвер, 18 вересня 2008 20:41

Насіння квасолі зберігають у холоді

— Різні види насіння треба по-різному зберігати, — розповідає пенсіонерка з села Крутий Берег біля Полтави Ольга Барай, 68 років. — Квасолю слід тримати при мінусовій температурі, бо вона часто буває заражена таким жучком, як зернівка (польовий та комірний шкідник, який потрапляє на рослину під час цвітіння та відкладає яйця у тріщини бобів у період їхнього дозрівання. Гине при температурі –10°С протягом 12 год. — "ГПУ"). Таку квасолю садити не можна, бо заразить здорові боби. Я її занурюю на п"ять-сім хвилин у гарячу воду, а потім сушу та зберігаю на морозі.

Насіння помідорів, навпаки, не любить холоду. Після перебування на морозі воно погано сходить. Огірки, помідори, перець тримають у сухому місці при кімнатній температурі.

— Насіння баштанних культур — динь, кавунів пильно оберігаю від мишей. Бо як доберуться, то нічого не залишать, — говорить господиня. — Нічого не боїться кукурудза та соняшник. Аби тільки не в сирому лежали. Баклажани також тримаю в сухому місці. Насіння кладу в саморобні пакетики з газет, потім у картонну коробку й у шафу.

Найкраще насіння зберігати в паперових, полотняних або марлевих мішечках. Не можна в целофанових пакетах, пластикових судках та скляних закритих банках. У таких посудинах воно пропадає.

Зараз ви читаєте новину «Насіння квасолі зберігають у холоді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі