вівторок, 26 лютого 2008 17:32

Найнебезпечніше випромінювання в мікрохвильової печі

Автор: фото: Олена ЛУЦЕНКО
  Лікар-гігієніст лабораторії електромагнітних полів та інших фізичних факторів обласної санепідемстанції Олег Бут: ”Люди, які працюють у закладах швидкого харчування і біля грилів, мають більше негативного впливу на здоров’я”
Лікар-гігієніст лабораторії електромагнітних полів та інших фізичних факторів обласної санепідемстанції Олег Бут: ”Люди, які працюють у закладах швидкого харчування і біля грилів, мають більше негативного впливу на здоров’я”

Протягом лютого до лабораторії електромагнітних полів та інших фізичних факторів обласної санепідемстанції звернулися зі скаргами жителі Полтави, Кременчука і села Жуки Полтавського району.

— Звертаються через антени на будинках. Питають про вплив хвиль. Пишуть так часто, що не встигаю відповідати, — розповідає лікар-гігієніст лабораторії обласної СЕС Олег Бут, 54 роки. — Жаліються на погане самопочуття. Ми виїжджаємо на місце й робимо заміри.

Чи справді хвилі шкодять людям?

— Ми всі перебуваємо під впливом електромагнітних випромінювань від   електроприладів, а також електромагнітних полів, які випромінюють антени базових станцій мобільного та стільникового зв"язку.

Якщо вишка мобільного зв"язку на будинку, від неї йде випромінювання у вигляді пелюсток. Там перевищення норми в 10-15 разів. Та на висоті, наприклад, 30 метрів воно не шкідливе. Хвиля простягається на 2-4 метри в ширину і до 100 метрів убік. Але якщо поряд стоїть вищий будинок і хвилі направлені у вікна, люди отримають своє випромінювання.

Як випромінювання впливає на організм?

— Однаково на людей різного віку, але діти та старі мають більші прояви. За значних доз за кілька днів виникають головні болі. Хвилі змінюють склад кров"яних клітин. Це може викликати захворювання крові, шкіри, мозку.

Найнебезпечніше випромінювання в мікрохвильової печі. Щоб нагріти курку за 4 хвилини, потрібна велика потужність. За піччю виділяються вільні радикали. Ці часточки взаємодіють із клітинами крові людини. Вони мають негативний полюс і зв"язуються з позитивними, що може призвести до небажаних проявів у складі крові та загострення хронічних хвороб. Чим більше людина їх отримає, тим більша в неї схильність до негараздів зі здоров"ям. Люди, які працюють у закладах швидкого харчування і біля грилів, мають більше негативного впливу.

Як вберегти себе?

— Не потрібно стояти поряд із працюючою піччю, особливо зі зворотного боку. Ставте її до стіни, щоб і доступу туди не було. Коли піч вимикається, випромінювання зникає. Але все одно слід провітрювати приміщення через кожну годину.

Чи шкідливі комп"ютери й телевізори?

— Якщо у вас працює монітор на променевій трубці, випромінювання є. Не можна спрямовувати екран на ліжко, де спите. Це стосується і телевізорів. Ліпше купувати рідкокристалічні монітори та телевізори. Їх хвилі не перевищують норми.

Стіни захищають від випромінювання?

— Якщо стінка гіпсокартонна, то бажано, щоб за нею не стояли ліжка чи столи.

Мобільні телефони також небезпечні?

— Під час розмови вони безпечні. Випромінювання йде з дзвінком. Тоді не підносьте їх до голови.

Зараз ви читаєте новину «Найнебезпечніше випромінювання в мікрохвильової печі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі