четвер, 23 грудня 2010 19:11

Найбільший прорив до визнання зробив Олександр Мамай
10

Фото: фото: Інна МОСКАЛЬЧУК

Протягом року "Газета по-українськи" писала про багатьох людей та їхні резонансні, героїчні, неймовірні й навіть дивні вчинки. Вибрали ті, які найбільше вразили громадськість. Вони увійшли до редакційної десятки "Люди року". Якщо торік у рейтингу не було жодної жінки, то цьогоріч їх майже половина

 

ФЕНОМЕН РОКУ

Олександр Мамай, 42 роки, мер Полтави

На виборах міського голови отримав 61,64% голосів. Іще за рік до того його в місті знали лише 4% виборців. Перемогу здобув завдяки меценатству — допомагав талановитим дітям, малозабезпеченим і багатодітним, роздавав продуктові набори. Каже, що витратив на вибори 5 млн грн. Валовий дохід його сільгосппідприємства "Інтер-Агро" становить 1,5 млрд грн, а це майже втричі більше за річний бюджет Полтави.

Свого часу школу він закінчив з двома "четвірками", решта — "п'ятірки". Проте вищої освіти не має — технічний вуз покинув на першому курсі. Пояснює, одружився, й потрібно було заробляти гроші на сім'ю, а на заочне не перевели. Кілька тижнів тому вступив до аграрної академії на агрономію.

"ХЛОПАВКА" РОКУ

Олексій Гавріков, 59 років, екс-депутат Полтавської міської ради, правозахисник, Полтава

Із початком виборчої кампанії до місцевих рад у Полтаві восени пожвавився Олексій Гавріков. Обіцяв оприлюднити компромат на кожного кандидата в мери. Негатив був тільки на двох найближчих конкурентів тодішнього мера Андрія Матковського — чинного міського голову Олександра Мамая й екс-губернатора Валерія Асадчева. Натомість Матковського він не компрометував, а навпаки, захищав. Далі заяв не пішло — вистрелив, наче хлопавка, компроматом, дим розвіявся, і на тому скінчилося.

Свого часу Олексій Гавріков керував міською організацією Компартії. Після конфлікту з керівництвом вийшов із партії.

ВТРАТА РОКУ

Родина Ткаченків, Полтава

Уночі 3 квітня загинула сім'я Ткаченків із Полтави — подружжя 34-річний Тарас і Тетяна та їхня донька 5-річна Ольга. Чоловік був начальником обласного управління промисловості та розвитку інфраструктури, а дружина викладала англійську мову в школі-гімназії №32. Їхній син Олексій, 8 років, вижив, із численними травмами в тяжкому стані потрапив до реанімації.

Пізно ввечері вони виїхали з Полтави на Великоднє богослужіння у Нові Санжари. У їхній "Фольксваґен Пассат" із зустрічної смуги в'їхала вантажівка МАЗ, що везла з Кременчука 14 т борошна. Водія засудили на дев'ять років. Визнали, що він заснув за кермом.

Олексій мав кілька операцій, до школи поки що не ходить. Опікуном хлопця стала мати Тетяни — Лідія Журавель.

НЕСПОДІВАНКА РОКУ

Аліна Трейгер, 31 рік, рабин, колишня полтавка, Німеччина

4 листопада стала другою в історії Німеччини жінкою-рабином. Її матір Надія живе в Полтаві. Батько, якого вже немає на світі, був єврей.

Аліна навчалася в Інституті прогресивного іудаїзму в Москві. Потім повернулася до Полтави. Продовжила навчання в берлінському коледжі ім. Ґейґера, де готують рабинів. Була єдиною дівчиною в групі.

Трейгер належить до реформістської течії в іудаїзмі, яка дозволяє жінці бути рабином і мати родину. Аліна заміжня, поки що бездітна.

Має музичну освіту, тож на богослужіннях планує використовувати джаз, рок та реп — аби привабити до синагоги молодь.

СПРИНТЕР РОКУ

Сергій Яковенко, 49 років, колишній мер Карлівки

Чотири місяці тому його заарештували, звинуватили у взятті хабара $10 тис. Місцеві переказують, тікав від правоохоронців у трусах і майці. Це заперечує 22-річний Ілля Василенко, однопартієць Яковенка й голова районної організації Української народної партії:

— Приїхали люди в чорних костюмах, закинули в іномарку, і все. Це спланована політична акція. Сергія Михайловича знову обрали б міським головою, у Карлівці його всі підтримують. Його дружина отримала листа з погрозами, щоб чоловік узяв вину на себе.

Щодо Яковенка порушили кримінальну справу. Грошей, інших доказів поки що не знайшли. У виборах він не брав участі, бо перебуває в слідчому ізоляторі в Харкові.

ТАЛАНТ РОКУ

Олена Ковтун, 27 років, співачка, Полтава

Незряча Олена Ковтун перемогла у проекті "Україна має талант-2" на телеканалі СТБ.

Народилася з невиліковною атрофією зорового нерва. Мати віддала немовля до Будинку дитини, звідки Олену забрали й виростили рідні баба й дід по батьковій лінії. Закінчила Харківське музучилище, хотіла вступати до консерваторії, але побоялася, що не знайде роботи. В Полтаві працювала слюсарем на підприємстві для сліпих "Електроконтакт", де складала розетки.

Після перемоги звільнилася з підприємства, чоловік Сергій там працює досі. За виграний мільйон подружжя купило трикімнатну квартиру. Її вже відремонтували й умеблювали. По закінченні шоу Олена взяла участь у двох гастрольних турах Кримом. Зараз виступає на міських святах у Полтаві.

ЩАСЛИВЧИК РОКУ

Зінаїда Коляда, 59 років, працівник військової комендатури Полтави

Виграла квартиру в державній лотереї "Хто там". Вирішила взяти грошовий еквівалент призу — 270 тис. грн. До того за рік вигравала тричі в цій лотереї — 500  грн, м'ясорубку і холодильник. Білети "Хто там" купує від появи лотереї.

Напередодні виграшу полтавка жила в готелі з жінкою, мати якої виграла квартиру.

— Естафету перейняла, — жартує Зінаїда Борисівна. — Про житло давно мріяла.

Зараз мешкає з донькою, зятем і двома онуками. Планує купити собі однокімнатку на вул. Фрунзе чи в мікрорайоні Алмазний у Полтаві. Грошей іще не отримала. За умовами лотереї, їх мають видати до наступного літа.

НЕВДАХА РОКУ

Тетяна Швець, 27 років, безробітна, Гадяч

Навесні виграла два квитки на концерт співачки Ані Лорак у Києві. Вона відправила 40 СМС зі словом "Лорак" на 120 грн.

Дорогою з концерту додому фанатку чотири рази пограбували. На залізничному вокзалі до неї підійшли двоє хлопців. Один попросив подзвонити. Довго вагалася, та все ж дала мобілку. Він із нею втік. Доки доганяла, інший із сумки вкрав фотоапарат. Коли бігала за другим крадієм, бомжі вкрали їжу. Тетяна потягом доїхала до Давидівки на Пирятинщині. Там знайомі дали харчів і 120 грн. А на автостанції в Пирятині зустріла знайомого Сашка. Розповіла про свої пригоди. Він украв у неї гаманець і втік.

— Добре, хоч 50 гривень у штани сховала. За них і доїхала додому.

ОБЛОМ РОКУ

Олександр Костюкович, 15 років, вундеркінд, Полтава-Москва

Цього року закінчив із золотою медаллю школу. Від однокласників був на три роки молодший. Хотів вступити до медичного вузу. Проте йому не дозволили взяти участь у конкурсі на безкоштовне навчання в усіх чотирьох вищих навчальних закладах, до яких подав документи.

Хлопець має московську прописку. Тож йому порадили вступати як іноземцю на платній основі.

Із матір'ю Олександр виїхав до Москви. На своїй сторінці в соціальній мережі "ВКонтакте" пише, що він — абітурієнт Московського медико-стоматологічного університету.

ЕКСТРИМ РОКУ

Подружжя Андрія і Світлани Дзяпків, Полтава

Весільний кортеж із трьох машин із нареченим 27-річним Андрієм Дзяпком застряв у лютому в 10-кілометровому заторі на трасі Полтава — Гадяч біля села Мала Побиванка. Їхали по наречену Світлану в село Бричківка. Вночі нападало снігу, його не встигли розчистити.

Гості повиходили з машин і 6 км добиралися заметами пішки до нареченої. Світлана виїхала Андрієві назустріч.

На реєстрацію до загсу наречені приїхали хвилина в хвилину.

Улітку, як і планували, подружжя відпочивало на Закарпатті. Світлана влаштувалася секретарем навчального відділу аграрної академії. У цьому ж вузі Андрій працює програмістом. Дітей поки що не мають.

Зараз ви читаєте новину «Найбільший прорив до визнання зробив Олександр Мамай». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі