середа, 06 лютого 2008 15:35

Найбільше людей гине в сільському господарстві

  Начальник управління Держгірпромнагляду Борис Галушко: ”Торік на Полтавщині компенсацію отримали 42 сім’ї постраждалих на роботі”
Начальник управління Держгірпромнагляду Борис Галушко: ”Торік на Полтавщині компенсацію отримали 42 сім’ї постраждалих на роботі”

Торік на підприємствах Полтавщини зазнали травм 436 працівників. Із них 34 — смертельних. Це на 38 нещасних випадків менше, ніж позаторік.

2 січня на заводі "Кредмаш" у Кременчуці загинув 64-річний слюсар, а в ніч на 18 січня на сільгосппідприємстві "Василівське" в Кобеляцькому районі — сторож.

— Слюсар розігрівав трубопроводи відкритим вогнем, а не паром. Він перевернув на себе відро з горючим, отримав 80 відсотків опіків. У "Василівському" п"яного 56-річного сторожа забив бик. Тварина зірвалася з цепу, бо по своїй природі не терпить запаху алкоголю, — розповідає начальник теруправління Держгірпромнагляду в Полтавській області Борис Галушко, 49 років. Зараз по обох справах триває розслідування.

Чи завжди потерпілі та їхні родини отримують компенсацію?

— Якщо комісія визнає, що випадок пов"язаний із виробництвом, Фонд соцстрахування від нещасних випадків виплачує компенсацію. Усі справи розслідує комісія. Туди входять члени профспілки, фонду, власники підприємства і представники прокуратури, якщо необхідно.

Хто виплачує компенсацію?

— Власник підприємства не несе фінансової відповідальності за нещасний випадок, якщо він постійно сплачує кошти в фонд, — платить держава. Але необхідно вносити зміни й доповнення до законів. Матеріальну відповідальність за нещасні випадки на виробництві має нести керівник.

Які суми компенсацій?

— Якщо людина загинула — від 60 до 100 тисяч гривень. Усе залежить від середньомісячної зарплати, доходу сім"ї, від тяжкості та від того, скільки залишається дітей до 18 років чи родичів, яких  треба догодовувати. Ми завжди стаємо на бік потерпілого.

Де частіше травмуються?

— В агропромисловому комплексі. У селі працівники дуже незахищені. Там іще низький рівень обізнаності з питань охорони праці, промислової безпеки. Спеціалістами з охорони праці беруть здебільшого якихось невдах.

Чи приховуються нещасні випадки?

— Смертельні випадки не сховаєш, хоча все буває. У розслідуванні це враховується. За це платять штраф не більш як 200 гривень.

Чи беретеся за давні справи?

— Люди часто розповідають про травму через роки. Ми беремося за такі справи й після 20 років. Навіть якщо того підприємства вже нема, збираємо комісію й виїжджаємо на місце. Головне, щоб збереглися свідки.

Зараз ви читаєте новину «Найбільше людей гине в сільському господарстві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі