четвер, 14 серпня 2008 17:13

Надія Крайник за літо заробляє 12 тисяч гривень

Автор: фото: Ігор ФІЛОНЕНКО
  Надія Крайник (у центрі) із села Красне Кобеляцького району з односельцями торгує овочами поблизу траси Дніпропетровськ–Київ. Цього року жінка планує заробити 15 тисяч гривень
Надія Крайник (у центрі) із села Красне Кобеляцького району з односельцями торгує овочами поблизу траси Дніпропетровськ–Київ. Цього року жінка планує заробити 15 тисяч гривень

Улітку робочий день у сім"ї Крайник із Красного Кобеляцького району розпочинається перед шостою ранку і триває до 21.00. Родина торгує овочами поблизу траси Дніпропетровськ–Київ, що пролягає через село.

Овочівництвом у Красному займаються багато людей. Переважно вирощують помідори, солодкий перець і баклажани. Продавати їх селяни почали із середини 1990-х, коли розпалися колгоспи й багато хто втратив роботу.

— Займатися ж чимось треба, — пояснює 40-річна Надія Крайник. Вона ніде не працює. — Зайвий прибуток сім"ї не завадить.

Жінка обробляє 15 соток городу. Пробурили з чоловіком свердловину. Насос "Ворскла" подає воду з 15-метрової глибини. Нею поливають грядки з овочами.

За відро відбірної картоплі на трасі у Красному просять 20 грн — 2 грн/кг. Скільки ж коштують і огірки. Перець і баклажани дешевші — від 12 до 15 грн за відро. Їх беруть найбільше.

Торгує овочами Крайник із липня по жовтень. Узимку продавала картоплю і капусту. В середньому за день жінка заробляє 100–150 грн. Минулого літа її прибуток становив 12 тис. грн. Люди старшого віку виносять на продаж лишки зі своїх городів. Вони заробляють менше.

— Ми ж уже з ціпочками, за молодими не вгонимося, — бідкається 75-річна Ніна Маліс.— Та й яка там торгівля, не беруть нічого.

Часто скупляються водії-далекобійники та білоруси

— Люди трапляються різні, — зауважує Надія Крайник. — Одні й ціни не питають. Роздав пакети, сказав, чого насипати, віддав гроші й поїхав. "Почьом — мені всьо равно" — каже. Другі ж усю душу вимотають.

Біля жінки зупиняється джип "тойота". Із нього виходить чоловік і говорить: "Ох і золоті у вас овочі, дівчата. Я приїхав із Херсона відпочити на березі вашої Ворскли. Класно у вас. Вип"ємо ваш гемергес (самогон. — "ГПУ"). А як закушувати салом та вашим перцем — казка!

Цього року овочі продавати важче. Минулого літа їх скупляли дрібні оптовики. Тепер вони в Красне не приїжджають.

— Навєрно, бензин дорогий. От і не літають "льогкачі", — зітхає Маліс.

Часто скупляються в селі водії-далекобійники та білоруси, що повертаються з відпочинку на Чорному морі. Але цього року вони беруть овочів значно менше. Пояснюють, що їх не пропускає митниця. Та й супермаркетів із централізованим завозом у Білорусі набудували.

Поруч із Надією Крайник продає перець і баклажани 15-річна Лілія Шерстюк. Дівчина навчається у місцевій школі, а влітку допомагає батькам.

— Нада ж і на школу заробити. Батьки збирають, а я продаю, їм трішки легше, — розказує дівчина. — Торгувати подобається. Тільки нуднувато, бо друзів поряд немає. Вони теж займаються овочевим бізнесом. Возять помідори в Кобеляки, Комсомольськ, Кременчук.

— Дівчата, часник є?— запитують із чорного "лексуса".— Я на свіданіє їду, часник нужен.

Власник авто купує у Маліс 5 кг часнику.

— Воно невгадано. Учора я спродалася на 80 гривень, а в п"ятницю — на 480, — згадує Крайник. — Цього року думаю заробити більше, ніж торік. Урожай дозрів добрий, продавати є що. Може, й на 15 тисяч вийду.

Зараз ви читаєте новину «Надія Крайник за літо заробляє 12 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі