четвер, 11 грудня 2008 14:23

Нацбанк підіграє президентові

Нацбанк підіграє президентові

Наслідки світової фінансової кризи в Україні одними з перших відчули клієнти банків. Довіра до фінансових установ практично зникла. Утім, списати на фінансову кризу можна далеко не все: існує думка, що Національний банк, скориставшись ситуацією, вирішує проблеми на користь потрібних людей.

Не так давно НБУ заборонив банкам достроково видавати людям  депозити. Водночас Нацбанк закриває очі на масові підвищення процентних ставок за вже діючими кредитами. Політичний аналітик Ярослав Макітра зазначає, що в такий спосіб центральний банк за рахунок громадян допомагає впливовим банкірам, наближеним до влади.

— Керівництво НБУ навіть не намагається вплинути на банки, які підвищують процентні ставки за діючими кредитами, — розповідає експерт. — На конкретне питання про цю проблему Володимир Стельмах каже, що кожну справу необхідно розглядати окремо. А доки НБУ мовчить, остаточно підриваючи довіру громадян до влади в цілому.

Крім кредитно-депозитних проблем, фінансовий ринок охопила валютна паніка. Курс національної валюти щодо долара США стрімко падає. Політолог Віктор Небоженко вважає, що керівництво НБУ треба негайно відправити у відставку. На його думку, Нацбанк перетворився на інструмент боротьби президента проти уряду Юлії Тимошенко.

— Усе, що робить Національний банк, тільки підсилює кризу, — констатує експерт.

У результаті таких дій НБУ антикризові заходи, що здійснює Кабмін для мінімізації наслідків фінансової кризи, мають слабкий ефект.

Підтримує думку Небоженка й директор Центру політичного маркетингу Василь Стоякін. Він зазначає, що дії керівництва НБУ в першу чергу дискредитують президента.

Глава НБУ щодня девальвує гривню майже на 20 копійок

— Приховати співпрацю Віктора Ющенка з головою правління НБУ Володимиром Стельмахом неможливо, — каже політолог. — Нинішня політика Нацбанку цілком відповідає традиції, закладеній саме в ті часи, коли Ющенко був керівником НБУ, а Стельмах — його заступником.

Стоякін нагадує, що за рік відбудуться президентські вибори й кандидатам знадобляться чималі кошти на виборчу кампанію.

— Гроші потрібні великі, оскільки рейтинг у діючого президента вкрай низький, — додає Василь Стоякін.

Проте, як видається, Володимир Стельмах дещо перестарався. Адже про неадекватні дії голови НБУ заявив навіть заступник керівника Секретаріату президента Олександр Шлапак.

— Уже навіть у президента зрозуміли, що глава НБУ щодня девальвує гривню майже на 20 копійок, — наголошує політолог Володимир Поляков.

Він також зауважує, що спекуляції з доларом призводять до паніки серед населення.

— НБУ відкрито лобіює комерційні інтереси наближених до нього бізнес-структур, — упевнений Поляков.

Тобто Нацбанк критикують багато й зусібіч. Однак очікувати особливих змін у його політиці не випадає. Згідно з Конституцією, НБУ — незалежний від уряду орган, самостійний, відповідальний за курс національної валюти, і Кабмін йому не указ.


За матеріалами газети "Комсомольская правда в Украине"

Зараз ви читаєте новину «Нацбанк підіграє президентові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі